Politológus: az osztrák EU-elnökség prioritásai összhangban vannak a magyar politikával

Külföld, 2018.07.01

Kiszelly Zoltán politológus szerint az osztrák EU-elnökség prioritásai összhangban vannak a fő magyar politikai törekvésekkel.

Kiszelly Zoltán vasárnap az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy az Ausztria által megfogalmazott fő cél Európa biztonságának megvédése. Ennek három fő dimenziója az illegális migráció elleni fellépés, a munkahelyek és a jólét megőrzése, illetve a nyugat-balkáni országok csatlakozásának segítése az Európai Unióhoz - mondta.

Mindhárom cél összhangban van a magyar kormány erőfeszítéseivel, a most legfontosabb kérdésben, a migráció ügyében teljes az összhang Magyarország és Ausztria között - mondta a politológus, megjegyezve, hogy amikor Ausztria ugyanazokat hangoztatja a migráció ügyében, mint Magyarország, annak nagyobb a hatása az unióban.

Szólt arról is, hogy az illegális migráció elleni fellépés egyik - mindkét ország által felismert - eleme, megvédeni az uniót attól a helyzettől, amelybe Németország került, ahol a mintegy 23 millió eurós költségvetési többletet a migráció, az integráció kezelésére kellett elkölteni, elvonva a forrást számos más fontos társadalmi probléma kezelésétől.

Az osztrák kancellár, Sebastian Kurz abban is osztja a magyar, illetve a visegrádi országok álláspontját, hogy meg kell erősíteni az uniós határvédelmet, illetve, hogy a tengerből kimentett embereket Afrikában kellene biztonságba helyezni, nem az EU határain belül - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!