Pompeo: a külügyi főfelügyelőt azért mentették fel, mert gátolta a minisztérium munkáját

Külföld, 2020.05.19

A külügyminisztérium felügyeleti igazgatóját azért mentették fel, mert gátolta a minisztérium munkáját - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a The Washington Post című amerikai lap internetes kiadásának adott interjújában hétfőn este.

A tárcavezető egyúttal cáfolta, hogy Steve Linick felügyeleti igazgatónak azért kellett volna távoznia, mert részt vett a Donald Trump amerikai elnök ellen a demokraták által indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment).

Pompeo elmondta: ő javasolta Donald Trumpnak Linick felmentését, mert álláspontja szerint a tisztségviselő nem látta el megfelelően a feladatát és "gátolta a külügyminisztérium munkáját". További konkrétummal azonban a miniszter nem akart szolgálni. A The Washington Post idézte a külügyminiszter egyik helyettesét, Brian Bulataót, aki kifejtette, hogy a Linick iránti bizalom akkor kezdett fogyatkozni, amikor tavaly egy karrierdiplomatákat érintő személyzeti ügyekben, éppen a Linick által folytatott belső vizsgálatról szivárogtattak ki információkat a médiának. Bulatao szerint a felmentett igazgató fütyült a Mike Pompeo által meghirdetett etikai elvárásokra is.

Steve Linick az előző amerikai elnök, a demokrata párti Barack Obama kormányzata által kinevezett tisztségviselő volt a minisztériumban, s a Trump elnök elleni tavalyi impeachment-eljárás során ő adott tájékoztatást a képviselőház és a szenátus bizottságainak, s ő adta át a törvényhozóknak azokat a dokumentumokat is, amelyeket a minisztérium Rudy Giulianitól, Trump személyes ügyvédjétől kapott. Ezekben a dokumentumokban esett szó Joe Biden, az Obama-kormányzat alelnöke - a demokraták várható elnökjelöltje a novemberi választásokon -, és az akkori ukrajnai amerikai nagykövet, Marie Yovanovitch ukrajnai szerepvállalásairól.

Donald Trump hétfőn délután a Fehér Házban újságíróknak megerősítette, hogy Pompeo kérésére ő döntött Linick eltávolításáról. "Elnökként teljes mértékben jogom van hozzá. Megkérdeztem, hogy ki is nevezte ki őt, mire azt mondták, hogy Obama. Hát akkor, befejezem a munkaviszonyát" - fogalmazott az újságíróknak Trump. Pompeóról pedig azt mondta: "minőségi ember".

A hétvégén a CNN hírtelevízió és a demokratákkal rokonszenvező sajtó egy része arról adott hírt, hogy Linicket azért mentették fel, mert arról vizsgálódott, vajon igazak-e azok a minisztériumi információk, melyek szerint Pompeo a beosztottjait kérte fel a kutyája sétáltatására.

Hétfőn este a demokrata többségű képviselőház külügyi bizottságának vezetője, Eliot Engel arról adott ki közleményt, hogy Linick felmentésének oka az lehet, hogy a kormányzat szaúd-arábiai fegyvereladásait vizsgálta. Engel emlékeztetett rá, hogy a vizsgálatot az elbocsátott külügyér az ő kérésére indította, mert Pompeo 2019 májusában egy ritkán alkalmazott szövetségi törvényre hivatkozva a kongresszus jóváhagyása nélkül döntött fegyvereladásokról Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek. "Még nem kaptunk teljes képet az ügyről, és zavarba ejtő, hogy Pompeo miniszter a vizsgálat lezárulta előtt mentette fel Linicket" - fogalmazott a demokrata párti törvényhozó.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök Donald Trumphoz intézett levélben kért magyarázatot a történtekről. És bár Trump az előírásoknak megfelelően már tájékoztatta a házelnököt Linick elbocsátásáról, Pelosi részletes indoklásra és a fegyvereladásokra vonatkozó részletes információkra tartana igényt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!