Pompeo: a megszállt palesztin területek zsidó telepeinek esetleges bekebelezése az izraeli kormány ügye

Külföld, 2020.04.22

A megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek esetleges annektálása az izraeli kormány ügye - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban, a minisztériumban tartott szerdai sajtókonferenciáján.

Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette: az izraeli kormány ezzel kapcsolatos döntéséről Washington magánúton fejti ki majd az álláspontját az új izraeli kormány képviselőinek.

Pompeo hangsúlyozta, hogy Ciszjordánia esetleges bekebelezéséről "az izraeli kormány hozza meg a végső döntést". Hozzáfűzte, hogy az amerikai kormányzat az ügyben "szorosan együttműködik" Izraellel.

A Ciszjordániában létesített izraeli telepek annektálása szerepelt a Donald Trump amerikai elnök által előterjesztett béketervben is, amelyet a palesztinok elutasítottak.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és korábbi vetélytársa, az ellenzéki Beni Ganz - akik hétfőn állapodtak meg egységkormány létrehozásáról - egyaránt támogatják a Trump-tervet. Netanjahu és az őt támogató izraeli jobboldal a zsidó telepek gyors bekebelezését sürgeti, míg a centristának tartott Ganz fokozatosabb folyamatot szeretne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!