Pompeo: az Egyesült Államok minden más országnál több humanitárius segítséget nyújt a menekülteknek világszerte

Külföld, 2018.06.20

Az Egyesült Államok minden más országnál több humanitárius segítséget nyújt a menekülteknek világszerte - szögezte le Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter a menekültek világnapja alkalmából szerdán kiadott közleményében.  Az állásfoglalás egy nappal azt követően jelent meg, hogy Washington bejelentette kilépését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a menekültek világnapján - csatlakozva az ENSZ Menekültügyi Főbiztossághoz és nemzetközi partnereihez - az Egyesült Államok is megemlékezik azoknak a millióknak az erejéről és bátorságáról, akik arra kényszerültek, hogy üldöztetés vagy konfliktus miatt elhagyják otthonaikat.

A közlemény leszögezte: mivel a globális vándorlás rekordszintet ért el, létfontosságú, hogy új szereplők - beleértve kormányokat, nemzetközi pénzügyi intézményeket és a magánszektort - tárgyalóasztalhoz üljenek a globális válasz kidolgozásához.

"Az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet vállal a világban a humanitárius segítség biztosításában és a menekülteket otthonaik elhagyására késztető konfliktusok politikai megoldásának kimunkálásában" - fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Majd hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok csak 2017-ben több mint 8 milliárd dollárnyi életmentő humanitárius segítséget nyújtott, menekülteknek is. A segítség élelmiszert, egészségügyi ellátást, oktatási lehetőségek biztosítását jelentette válságtól szenvedő milliók számára, s a menekültek esetében elhagyott otthonaikhoz a lehető legközelebb eső vidékeken nyújtották, annak érdekében, hogy megkönnyítsék biztonságos és méltóságteljes visszatérésüket a szülőföldjükre. Konkrét példaként a közlemény a Mianmari és a rohingja menekültek megsegítését, és a közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságnak nyújtott támogatást nevezte meg. A közlemény fontosnak tartotta emlékeztetni arra is, hogy 1975 óta az Egyesült Államok több mint 3.3 millió menekültet fogadott be, többet, mint a világon bármely más ország. "Az Egyesült Államok számára, nemzetbiztonságának és az amerikai nép biztonságának megőrzése mellett, továbbra is elsődleges fontosságú lesz a legsebezhetőbb menekültek befogadása" - hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter közleménye.

A közlemény - mint elemzők rámutattak - akkor látott napvilágot, amikor az Egyesült Államokban éles vita folyik az illegális bevándorlók családjainak szétszakítása miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!