Pompeo: Washington együtt akar működni Moszkvával a líbiai konfliktus lezárása érdekében

Külföld, 2019.12.11

Washington együtt akar működni Moszkvával a líbiai konfliktus lezárása érdekében - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Washingtonban egy sajtókonferencián.

Az amerikai diplomácia vezetője elmondta: a kormányzat képviselői tárgyalóasztalhoz akarnak ülni az orosz partnerekkel. A cél, hogy elérjék azt, amivel az ENSZ is próbálkozik, hogy az egyeztetések nyomán le lehessen zárni a 2014 óta húzódó véres konfliktust az észak-afrikai országban.

"Líbiában a mi erőfeszítéseink egyértelműek. Mély egyetértés van abban, hogy csakis politikai megoldással lehet csökkenteni az erőszakot és biztonságot teremteni a líbiai népnek" - fogalmazott Pompeo. Hozzáfűzte: bárkivel is folytatott tárgyalásokat Európában vagy a Közel-Keleten, mindenkinek az volt a meggyőződése, hogy a líbiai konfliktust nem lehet fegyveres úton megoldani.

Az amerikai külügyminiszter megerősítette: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a keddi tárgyalásaikon közölte vele, hogy Moszkva készen áll e tárgyalásokra Washingtonnal.

Pompeo kifejtette azt is: Lavrovot emlékeztette arra, hogy fegyverembargó van érvényben Líbiában, és egyetlen országnak sem szabad fegyvereket és egyéb hadifelszereléseket szállítania oda. "Ezt az álláspontunkat más országokkal is közöltük" - fűzte hozzá a tárcavezető.

Az amerikai külügyminiszter elhárította a választ a múlt hónapban Tripoli mellett lelőtt amerikai drónra vonatkozó kérdésre. Az Egyesült Államok haderejének afrikai parancsnoksága szerint ugyanis a fegyvertelen drónt az orosz légvédelem lőtte le a líbiai légtérben, és sajtójelentések szerint Washington követelte is a roncsok visszaszolgáltatását.

Az amerikai választásokba történt és történő lehetséges orosz beavatkozásra vonatkozó kérdésekre Pompeo nem kívánt reagálni, mint fogalmazott: ezt a témát a Fehér Házra hagyja. Mindazonáltal megjegyezte: valamennyi tárgyaláson, amelyen részt vett, szóba került ez a kérdés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!