Porosenko: a Brexitnek nem kell árnyat vetnie Kijev és az EU kapcsolataira

Külföld, 2017.07.13

A Brexitnek, azaz Nagy-Britannia kilépésének az Európai Unióból nem kell beárnyékolnia Ukrajna és az EU kapcsolatait - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön Kijevben az Ukrajna-EU-csúcsértekezletet lezáró sajtótájékoztatón, amelyet Donald Tuskkal, az Európai Tanács, illetve Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott.

Az ukrán államfő kijelentette: Ukrajna távlati célja, hogy csatlakozzon az európai uniós vámszövetséghez és a schengeni övezethez, valamint az unió digitális piacához és energetikai szövetségéhez. Véleménye szerint ez az irányvonal erőteljesen előmozdítja Ukrajna gazdasági, szociális és egyéb reformjait, valamint az uniós befektetéseket és a kétoldalú kereskedelmet.

Porosenko hangsúlyozta, hogy az EU-nak fenn kell tartania az Oroszországgal szembeni szankciókat mindaddig, amíg nem teljesül a kelet-ukrajnai válság békés rendezése érdekében megkötött minszki megállapodások összes feltétele, és nem áll helyre Ukrajna területi egysége.

Donald Tusk sürgette az Oroszországban és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten törvénytelenül fogva tartott valamennyi ukrán állampolgár szabadon bocsátását. Újfent leszögezte, hogy az EU nem ismeri el a Krím félsziget orosz fennhatóságát, változatlanul Ukrajna területi egységének helyreállítása mellett áll.

Az uniós politikus kijelentette, hogy az EU üdvözli Ukrajnának az európai integráció melletti elkötelezettségét, és elismeri erőfeszítéseit, amelyeket ez irányban tett. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Ukrajnának "mindenáron" meg kell őriznie egységét, el kell kerülnie a belső konfliktusokat. Szavai szerint külső ellenség nem tudja legyőzni az ukránokat, de saját maguk miatt vereséget szenvedhetnek.

Jean-Claude Juncker felszólította Kijevet, hogy tegye intenzívebbé a korrupció elleni küzdelmet. Szavai szerint az ukrán államfő és a parlament sok mindent tett, és van is előrelépés ezen a téren, azonban ez még mindig nem elegendő, további erőfeszítésekre van szükség.

Közölte: az EU támogatja azt a kijevi elképzelést, hogy nem különálló korrupcióellenes bíróságot, hanem a bírósági intézményrendszer keretein belül egy erre szakosodott kamarát hoznak létre Ukrajnában. Az ötletet még május végén Jurij Lucenko ukrán főügyész vetette fel.

A csütörtöki Ukrajna-EU-csúcstalálkozó volt sorrendben a 19. ilyen szintű értekezlet Kijev és az unió vezetői között. A rendezvényen az EU részéről részt vett még mások mellett Frederica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!