Porosenko a NewsOne ukrán hírtévé blokádjáról: nem engedhető meg a média bojkottálása, de az orosz propaganda terjesztése sem

Külföld, 2017.12.04

Petro Porosenko ukrán elnök szerint nem engedhető meg a médiára gyakorolt nyomás, a sajtóorgánumok munkájának bojkottálása, de az "agresszor" Oroszország propagandájának terjesztése sem Ukrajnában.

Ezt az államfő hétfőn tudatta a Facebookon közzétett bejegyzésében, reagálva arra, hogy szélsőséges nacionalisták előző este Kijevben blokád alá vonták az oroszbarátnak tartott NewsOne országos sugárzású ukrán hírtelevízió székházát.

Az elnök szavai szerint nem engedhető meg, hogy egy ukrán hírcsatorna az országgal szemben agresszorként fellépő Oroszország véleményét tükrözze a "méltóság forradalmának" nevezett, 2013-2014-es, európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetésekről. Porosenko szerint a televíziós és rádiósugárzásokért felelős nemzeti tanácsnak hatékonyabban kell szabályoznia az Ukrajnában működő médiát.

Arszen Avakov belügyminiszter hétfőn a Twitteren akciójuk beszüntetésére szólította fel a tévészékházat blokád alatt tartó aktivistákat. A tárcavezető "gazembernek és provokátornak" tartja Jevhenyij Murajev parlamenti képviselőt, aki november 29-én a tévé egyik műsorában puccsnak nevezte a négy évvel ezelőtti Majdan-tüntetéseket. Murajev jelenleg független honatya, korábban a Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics exelnök mögött állt Régiók Pártjának tagja volt.

Vasárnap este javarészt a neonáci Testvériség párthoz tartozó néhány tucatnyi aktivista zsákokkal és szögesdróttal lezárta a tévészékház bejáratát. Olekszij Szeregyuk, a Testvériség párti aktivisták egyike a NewsOne riporterével közölte: azt akarják, hogy Murajev kérjen bocsánatot a Majdan-tüntetéseket puccsnak minősítő kijelentéséért. A blokád ellenére a hírtelevízió működik, műsor közben időnként osztott képernyőn mutatják az épületük előtti tiltakozó akciót. A NewsOne több ellenzéki politikust megszólaltatott, akik elítélték a tévészékház blokádját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!