Porosenko: erős támogatást kaptunk az amerikai elnöktől

Külföld, 2017.06.20

Erős támogatást kapott Ukrajna az amerikai elnöktől szuverenitásának és területi épségének megőrzése, valamit a megkezdett reformok folytatása tekintetében - jelentette ki az UNIAN ukrán hírügynökség helyszíni tudósítása szerint Petro Porosenko ukrán elnök kedden azután, hogy Washingtonban megbeszélést folytatott Donald Trumppal.

Az UNIAN beszámolója szerint Porosenko úgy fogalmazott, hogy "teljes értékű és nagyon részletes" tárgyalása volt amerikai kollégájával. Trump pedig úgy értékelte, hogy "hasznos párbeszédet folytattak egymással, amin előrehaladást értek el".

Az Interfax Ukrajina hírügynökség egy, a Fehér Ház által kiadott közlemény alapján azt jelentette, hogy a két államfő a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus békés rendezéséről és az ukrajnai korrupció elleni küzdelemről folytatott eszmecserét.

Az orosz Interfax beszámolójában kiemelte még, hogy Porosenko szavai szerint nincs szükség a Donyec-medencei válság rendezésére életre hívott minszki folyamat formátumának megváltoztatására. "Az Egyesült Államok egyike a budapesti memorandum teljesülését garantáló országoknak, a mai találkozó pedig megerősíti azt, hogy Ukrajna fontos az Egyesült Államoknak, amely határozott elkötelezettséget mutat államunk támogatása mellett" - idézte a hírügynökség Porosenkót.

Az ukrán államfő a Twitteren közölte, hogy Trump elnökkel beszéltek a katonai-műszaki területen való együttműködésről is. Hozzáfűzte, hogy a témát részletesebben megvitatják még James Mattis amerikai védelmi miniszterrel. .

Porosenko a nap folyamán tárgyalt Rick Perry energiaügyi miniszterrel, akivel alternatív energiahordozóknak - köztük LPG autógáznak - az Egyesült Államokból Ukrajnába történő szállításáról, valamint a két ország közös atomenergetikai projektjeiről folytatott megbeszélést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!