Porosenko: Moszkva áll Szaakasvili támogatói mögött

Külföld, 2017.12.06

Petro Porosenko ukrán elnök azon meggyőződésének adott hangot szerdán, hogy Moszkva áll Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó és egykori georgiai elnök támogatói, illetve az általuk Kijevben rendezett demonstrációk mögött.

Erről az államfő a nyugat-ukrajnai Lviv megyében tett látogatásán beszélt. Porosenko kijelentette, hogy Szaakasvili őrizetbe vételének előző napi meghiúsulása sokkolta őt. Hangsúlyozta viszont, hogy szerinte a hatóságok megfelelően cselekedtek az adott helyzetben. Köszönetet mondott az ukránoknak, hogy túlnyomó többségük - jól látva a helyzetet - nem támogatja Szaaksvilit és megmozdulásait.

"Nem először mondom, hogy Moszkvában erőt, pénzt nem sajnálva egyre nagyobb tétet tesznek fel arra, hogy Ukrajnát hátba támadják és belülről destabilizálják az országot" - hangoztatta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy ő maga, és az ukrán kormány tiszteletben tartja az emberek jogát békés demonstrációk rendezésére. "Ezt bebizonyítottuk az elmúlt hetekben, miközben az akciók szervezői vért akartak, és több ízben provokálták a rendfenntartókat" - jelentette ki utalva a parlament előtt több hete zajló sátoros tüntetéssorozatra, amelynek kezdeményezője a Szaakasvili által Ukrajnában létrehozott Új Erők Mozgalma nevű párt.

Jurij Lucenko ukrán főügyész a parlament szerdai plenáris ülésén azt mondta, hogy nem teljesen elégedett a hatóságok előző napi fellépésével a georgiai származású politikus őrizetbe vételének meghiúsulása miatt. Szerinte ugyanis a rendfenntartóknak joguk lett volna tüzet nyitni. Ugyanakkor megértően és helyeslően vette tudomásul, hogy ezt nem tették meg, mert - mint fogalmazott - Szaakasvili az általa megtévesztett emberek háta mögé bújt a felelősségre vonás elől. Ezeket az embereket - mondta - Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt elnök és környezete által Ukrajnától ellopott pénzen vásárolták meg.

A kora reggeli rohamrendőri támadást a parlament közelében felállított tiltakozók ellen Lucenko jogszerűnek nevezte. Ezt azzal indokolta, hogy Szaakasvili ellen körözés van érvényben. Kifejezte meggyőződését, hogy a politikust mindenképpen őrizetbe fogják venni. Hozzátette, hogy Szaakasvili jobban teszi, ha önként bemegy a főügyészségre tanúvallomást tenni, ha valóban szereti Ukrajnát, minként azt folyton hangoztatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!