Porosenko: Oroszország nagyszabású háborúra készül Ukrajna ellen

Külföld, 2017.02.22

Petro Porosenko ukrán elnök szerint fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország a közeljövőben "teljes körű háborút" indít Ukrajna ellen, mert szerinte Moszkva bármelyik pillanatban bevetheti a szomszédos Moldovához tartozó szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban állomásozó katonai erőit.

Az államfő erről szerdán Kijevben az ukrán fegyveres erők főparancsnokságán, a különböző haderőnemek felső szintű katonai vezetőinek gyűlésén beszélt.

Ukrán források szerint jelenleg mintegy 1200 fős orosz kontingens tartózkodik a Moszkva által támogatott szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban, amely Ukrajna délnyugati határa mentén, Odesszától nem messze fekszik.

Porosenko kifejtette, hogy noha a Moldova területén lévő orosz kontingens viszonylag nem nagy kétszámú, de az Oroszország által törvénytelenül bekebelezett Krím félszigeten lévő több mint 20 ezer fős haderő kiegészítéseként "képesek plusz problémákat okozni" Ukrajnának, és veszélyeztetik az ország déli határait. Kiemelte, hogy nemcsak a kelet-ukrajnai szakadár területek felől, hanem az ukrán-orosz határ teljes hosszán fennáll a veszélye egy Ukrajna elleni nagyszabású orosz inváziónak.

Az elnök ugyanakkor meggyőződését fejezte ki afelől, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő nem engedi országa területét Ukrajnával szembeni ellenséges cselekményekre használni.

Porosenko szavai szerint a jövőre esedékes oroszországi elnökválasztás újabb ok arra, hogy Ukrajna növelje hadi készültségét. Hozzáfűzte, hogy a moszkvai vezetés kampányának része az Ukrajnával és az egész világgal szembeni ellenséges viselkedés, amelyet - mint fogalmazatott - sajnálatos módon az orosz választók többsége helyesel. Megjegyezte, hogy jelenleg nem lát esélyt oroszországi hatalomváltásra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!