Porosenko: Ukrajna támogatja az ENSZ reformját

Külföld, 2017.07.09

Ukrajna támogatja az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megreformálásának gondolatát - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap azután, hogy Kijevben tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint az ukrán elnök rámutatott arra, hogy a világnak erős ENSZ-re van szüksége, amely képes a jelenlegi veszélyekre válaszlépéseket tenni.

Szavai szerint a főtitkárral egyetértettek abban, hogy eddig még sohasem volt ekkora szüksége a világnak egy erős és hatékony ENSZ-re. "Ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy a világszervezetnek és főtitkárának jogkörei bővüljenek" - szögezte le Porosenko. Megjegyezte, hogy az ENSZ-t az utóbbi időben több oldalról érték bírálatok, amelyek szerint a világszervezet nem képes reagálni az új veszélyekre és kihívásokra.

"Az ENSZ főtitkára és a tagállamok nem egyszerű feladat előtt állnak: helyre kell állítani a világszervezet hatalmát, hatékonyságát, a bizalmat és a tiszteletet a szervezet iránt. Eljött az ideje véleményem szerint a határozott és talán fájdalmas átalakulásnak" - fogalmazott az ukrán elnök.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna különösen a konfliktusok megelőzése terén kész támogatni az ENSZ reformját.

Kijev korábban már több ízben jelezte, hogy Moszkva vétójogával az ENSZ-ben rendre akadályozza a Donyec-medencei fegyveres konfliktus megoldását, valamint az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget helyzetének rendezését. Kijev szeretné elérni, hogy az ENSZ fegyveres rendőri alakulatokat vezényeljen Kelet-Ukrajnába a szerinte Moszkva által kirobbantott válság békés rendezésének felgyorsítása érdekében, de ezt az orosz vétójog lehetetlenné teszi.

Porosenko emlékeztetett arra, hogy Ukrajna aktívan részt vesz nemzetközi békefenntartó missziókban, teljesíti az ENSZ-en belül vállalt kötelezettségeit és tartja magát a világszervezet alapszerződéséhez.

Guterres az ukrán elnökkel folytatott megbeszélése előtt vasárnap Kijevben Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnökkel tárgyalt. A megbeszélés középpontjában az ENSZ által Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatások álltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!