Porosenko: Ukrajna továbbra sem szorul rá, hogy Oroszországtól vegyen gázt

Külföld, 2016.11.03

Ukrajna elegendő földgázzal rendelkezik a fűtési szezonra, így továbbra sem szorul rá arra, hogy Oroszországtól vásároljon gázt - jelentette ki Petro Porosenko elnök csütörtökön egy új, nyugat-ukrajnai gázkút átadási ünnepségén.

Kijev 2015 novembere óta nem importál földgázt Oroszországból, amelytől 1991-es önállóvá válása óta addig állandó függőségben volt - az ukrán államfő szavai szerint - akár "egy pórázra kötött kutya".

Porosenko az egyik prioritásnak nevezte az ország saját kitermelésének fokozását. Hangsúlyozta emellett, hogy Ukrajna az energetikai diverzifikáció jegyében továbbra is európai uniós országokból szándékozik gázt behozni. A kelet-európai ország úgynevezett reverz, azaz visszafordított irányú szállítási módszerrel importál gázt Magyarországról, valamint Lengyelországból és Szlovákiából.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat október 13-én közölte, hogy 14,7 milliárd köbméterre növelte a földgáz mennyiségét tárolóiban. A feltöltést azonban befejezte, és a fűtési szezon október 15-i kezdetével megkezdték a tárolókban felhalmozott gáz felhasználását.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése alapján Ukrajna legnagyobb gázkitermelő vállalata, az Ukrhazvidobuvannya részvénytársaság 2020-ra évi 20 milliárd köbméterre szeretné növelni az ukrajnai kitermelést. Egyebek között növelni kívánja a kutak számát, négy év alatt több mint 200-ra.

Az elkövetkező négy évben a vállalat mintegy 110 milliárd hrivnyát (körülbelül 1225 milliárd forintot) készül befektetni a gázkitermelés növelésébe. A kormány a jövő évi költségvetés tervezetében egy alapot különített el mintegy 3,5-4 milliárd hrivnya (39-44,5 milliárd forint) értékben a hazai gázkitermelés fejlesztésének társfinanszírozására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!