Porosenko Ukrajna védelmi képességeinek erősítéséről tárgyalt az amerikai védelmi miniszterrel

Külföld, 2017.08.24

Ukrajna védelmi képességeinek erősítéséről, az ahhoz nyújtandó amerikai támogatásról tárgyalt Petro Porosenko ukrán elnök James Mattis amerikai védelmi miniszterrel csütörtökön Kijevben.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Porosenko a megbeszélést követő sajtótájékoztatón közölte: nemcsak élet kioltására is alkalmas amerikai fegyverek Ukrajnának történő szállításáról folytatott eszmecserét a Pentagon vezetőjével, hanem olyan eszközök átadásáról, amelyek erősítik az ukrán fegyveres erők hatékonyságát a rádiós és elektronikus hadviselésben.

Az államfő úgy nyilatkozott, hogy nem mondhat többet ebben a kérdésben a végleges washingtoni döntés megszületéséig, csak annyit árult el, hogy a megbeszélés eredményével elégedett.

Porosenko tájékoztatása szerint a tárgyaláson Mattisszal eszmét cseréltek ENSZ-békefenntartók küldéséről a Donyec-medencébe, amit Kijev régóta szorgalmaz. Erről szintén nem közölt további részleteket, azt sem, hogy Washington támogatja-e ezt az elképzelést.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség beszámolója szerint Mattis biztosította Porosenkót afelől, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát , és kiáll területi egységének helyreállítása mellett.

"Mi az Egyesült Államokban természetesen tisztában vagyunk azokkal a stratégiai kihívásokkal, amelyeket az (Ukrajnával szembeni) orosz agresszió teremt, és követeljük a nemzetközi normák betartását" - fogalmazott az amerikai tisztségviselő. Hozzátette: az Egyesült Államokban élénk eszmecsere folyik arról, hogy adjanak-e élet kioltására alkalmas fegyvereket Ukrajnának. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra sem ismeri el legitimnek a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezését.

Porosenko hozzáfűzte, hogy a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus egyaránt jelent kihívást Ukrajna és az Egyesült Államok számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!