Putyin: a kitermelőknek és a fogyasztóknak együtt kell kidolgozniuk a megoldást az olajpiaci helyzetre

Külföld, 2020.04.01

Közösen kell kidolgozniuk a megoldást az olajpiacon kialakult helyzet enyhítésére a legjelentősebb kitermelőknek és fogyasztóknak - jelentette ki a szerdai orosz kormányülésen Vlagyimir Putyin orosz elnök

Putyin rámutatott: mindenki számára aggasztó, hogy az olajkitermelés alufinanszírozottsága következtében leállhat az új lelőhelyek kiaknázása, ami a későbbiekben olajár-robbanáshoz vezethet.

"Erről tárgyalunk kollégáinkkal itt, országon belül és partnereinkkel nemzetközi szinten, az OPEC-ben, és nemrégiben ezt a kérdést az Egyesült Államok elnökével (Donald Trumppal) is megvitattam" - mondta Putyin.

"Ez az amerikaiakat is nyugtalanítja, mert a palaolaj-kitermelés náluk csak a hordónkénti 40 dollár körüli áron kifizetődő" - tette hozzá.

Mint mondta, az olajár-zuhanás és a koronavírus-világjárványhatása "kettős csapást" mért az orosz gazdaságra. A 2008-as válságra visszautalva ugyanakkor azt mondta, hogy Oroszországnak van tapasztalat a hasonló problémák meghaladásában.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség egy meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az orosz olajvállalatok április 1., vagyis az OPEC+ megállapodás lejárta után nem fogják növelni a kitermelést. Eközben Szaúd-Arábia már napi 12 millió hordónál tart, ami egyharmaddal haladja meg a márciusi szintet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!