Putyin: a náci német haderő legyőzésében döntő szerepe volt a Vörös Hadseregnek

Külföld, 2020.06.24

Ki kell állni a történelmi igazság mellett, miszerint a hitleri és a vele szövetséges haderő zömét a Vörös Hadsereg győzte le, és a nácizmus elleni harc terhének nagy részét a szovjet nép viselte - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából a moszkvai Vörös téren rendezett katonai díszszemlén szerdán.

Szavai szerint 1941-ben Németország és szövetségesei fegyveres erejének több mint 80 százalékát vonták össze a Szovjetunó ellen. Mint mondta, a szovjet nép több mint 600 ellenséges hadosztályt, valamint az ellenséges repülőgépek, tankok és tüzérségi ágyúk 75 százalékát semmisítette meg. Ez "a becsületes, semmivel el nem homályosított igazság a háborúról", amit meg kell védeni az elkövetkező nemzedékek számára - hangsúlyozta.

"A mai díszszemlét ennek a szent igazságnak a tiszteletére rendeztük meg, a győztesek kiemelkedő nemzedéke számára, amely meghatározta az egész második világháború kimenetelét" - mondta az orosz elnök.

Putyin szerint elképzelhetetlen, milyen lett volna a világ, ha nem kel védelmére a Vörös Hadsereg, amely "pótolhatatlan árat fizetett Európa szabadságáért". Az orosz elnök egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva nyitott a párbeszédre és az együttműködésre egy közös biztonsági rendszer létrehozása érdekében, amelyre nagy szüksége van a gyorsan változó világnak. Mint mondta, az országok csak együtt tudják megvédeni a világot "az új, veszélyes fenyegetésektől".

A díszszemlét eredetileg május 9-én, a német kapituláció évfordulóján tartották volna meg, de Putyin a koronavírus-járvány miatt a halasztás mellett döntött. Az eseményt végül a frontról visszatért szovjet csapatok 1945. június 24-én megtartott parádéjának 75. évfordulójára tűzték ki, és annak ellenére is megtartották, hogy Moszkvában más tömegrendezvényt még mindig nem szabad tartani.

A díszszemle alatt sem a felvonuló katonák, sem a díszvendégek túlnyomó többsége nem viselt maszkot, a tribünön pedig minden hely foglalt volt. A meghívott veteránok, akik közül sokak életkora meghaladta 90-et, az elmúlt hét hetet karanténban töltötte, a Kreml szóvivője szerint szanatóriumokban és üdülőkben.

A moszkvai belvárosban a főváros polgármestere, Szergej Szobjanyin előzetes kérése ellenére több ezren gyűltek össze, hogy megtekintsék a haditechnika felvonultatását. Oroszországban a nap folyamán idén - a járványhelyzet miatt - csak 28 városban rendeztek katonai parádét, több helyszínen közönség nélkül.

A moszkvai parádét Putyin mellett a Független Államok Közössége (FÁK) öt másik tagállama, a Georgiától önkényesen elszakadt Abházia és Dél-Oszétia, továbbá Szerbia, valamint Bosznia és Hercegovina elnöke tekintette meg. A Vörös téren Oroszországé mellett 13 másik állam - köztük Kína, India, Szerbia és Mongólia - díszegységei vonultak fel.

Az elmúlt hetekben a cseh, az örmény, az azeri, a türkmén és a horvát elnök különböző, de többnyire a járványhelyzettel összefüggésbe hozott okokból lemondta megjelenését a díszszemlén. A kirgiz államfő elutazott ugyan Moszkvába, de mivel az általa vezetett küldöttség két tagjánál Covid-19-et diagnosztizáltak, a parádéra végül nem ment el.

A volt szovjetköztársaságok vezetői közül a balti államok és Ukrajna vezetői nem kaptak meghívást.

Moszkvában 14 ezer, az egész országban pedig 64 ezer katona vonult fel. A Vörös téren 234 egységnyi haditechnikát mutatott be az orosz haderő, közülük 24 típust első alkalommal. A parádé idején az orosz főváros felett 75 repülőgép és helikopter szállt el, 16 alakzatban.

A díszszemlét követően az államfők a Sándor-kertben megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját. Később Putyin a Kremlben a magas rangú vendégek előtt a veteránok, az egység, valamint a múlt- és jövőbeni győzelmek tiszteletére mondott pohárköszöntőt. Hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig emlékezni fog azokra, akik nem tértek vissza a háborúból.

"Bátor katonáink és a hátország önfeláldozó dolgozóinak hőstette fontos és elidegeníthetetlen része országaink történelmének, amely az igazságosság győzelmének felbecsülhetetlen értékű példája" - hangoztatta Putyin, aki a továbbiakban magas állami kitűntetéseket is átadott.

A leszármazottaknak a világháború részvevőinek portréival való felvonulását, az úgynevezett Halhatatlan Ezred tömegeket megmozgató menetelését a járványhelyzet függvényében júliusra halasztották. Az ünneplést az orosz városokban tűzijáték zárja majd.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet kedden ismertetett felmérése szerint az oroszok 95 százaléka a Szovjetunió világháborús győzelmét tartja hazája szempontjából a 20. század a legfontosabb eseményének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!