Putyin az orosz-örmény kapcsolatok dinamikus fejlődésére számít.

Külföld, 2018.05.14

Oroszország arra számít, hogy Moszkva és Jereván közötti kapcsolatok az új örmény kormány alatt is a korábbi lendülettel fognak fejlődni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban találkozott Nikol Pasinján örmény kormányfővel.

Putyin, aki első ízben találkozott az új miniszterelnökkel, sikert kívánt neki munkájához, és egyben hangsúlyozta, hogy Oroszország Örményországra úgy tekint, mint a legközelebbi regionális partnerére és szövetségesére, mind a gazdaság, mind a biztonság terén. Reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés eredményeit meg lehet majd sokszorozni.

Az orosz elnök emlékeztetett rá, hogy Örményország áruforgalmának egynegyedét Oroszországgal bonyolítja le és az örmény gazdaságba érkezett külföldi beruházások 35 százaléka orosz. Mint mondta, a kétoldalú kereskedelem az elmúlt hónapokban 25 százalékkal, az örmény agrárkivitel pedig 38 százalékkal bővült.

Putyin kifejezte Oroszország készségét az Örményországgal a nemzetközi színtéren, egyebek között az ENSZ-ben való együttműködés folytatására.

"Van, amiben nincs szükség vitára, ez pedig az Örményország és az Oroszország közötti stratégiai szövetségi viszony, ebben a kérdésben Örményországban konszenzus van" - mondta Pasinján.

"Úgy gondolom, hogy nálunk soha senki nem vonta és nem vonja kétségbe az örmény-orosz kapcsolatok fontosságát. Új impulzust szándékozunk adni ezen kapcsolatoknak mind politikai értelemben, mind a kereskedelem és a gazdaság szférájában" - tette hozzá.

Az örmény miniszterelnök kifejezte reményét, hogy a két ország között folytatódik a haditechnikai együttműködés is. Pasinján, megemlítve a május 9-i moszkvai katonai díszszemlét, kifejezte "csodálatát" az orosz hadiipari komplexum eredményei iránt.

Pasinján kifejezte nagyrabecsülését azon "kiegyensúlyozott" és "nagyon konstruktív" álláspont iránt, amelyet Oroszország az örmény belpolitikai válság alatt képviselt.

A két vezető az Eurázsiai Gazdasági Unió vezetőinek csúcstalálkozója alkalmából folytatott kétoldalú megbeszélést Szocsiban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!