Putyin Boltonnal tárgyalva Washingtont hibáztatta az orosz-amerikai kapcsolatok állapotáért

Külföld, 2018.06.27

Moszkva és Washington viszonya nincs a legjobb formában, ami az egyesült államokbeli belpolitikai küzdelem következménye - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán a Kremlben fogadta John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót.

Diplomáciai utalások és sajtóértesülések szerint John Bolton Vlagyimir Putyin és Donald Trump amerikai elnök lehetséges jövő hónapi európai találkozóját készíti elő az orosz fővárosban.

"Sajnálattal vagyok kénytelen megállapítani, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok nincsenek a legjobb formában. Erről már többször is szóltam a nyilvánosság előtt, és szeretném önnel találkozva is megismételni: úgy gondolom, hogy ez jelentős mértékben a magában az Egyesült Államokban zajló belpolitikai harc következménye" - mondta az orosz államfő.

Putyin kifejezte reményét, hogy az amerikai elnök tanácsadójának moszkvai látogatása lépést jelent majd a kétoldalú kapcsolatok átfogó helyreállítása felé.

Az orosz elnök gratulált az Egyesült Államoknak abból az alkalomból, hogy a 2026-os labdarúgó világbajnokság egyik társrendezője lesz, és közölte, hogy Oroszország kész megosztani saját házigazdai tapasztalatait. Bolton kijelentette: az amerikai fél örömmel tájékozódik majd afelől, hogy Oroszország miként tudja ilyen sikeresen lebonyolítani a tornát.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kifejezte reményét, hogy moszkvai tárgyalásai alkalmából eredményesen meg lehet vitatni a kétoldalú együttműködés javításának lehetőségét olyan irányokban, amelyekről egyetértés alakult ki.

"Még korábban is, amikor komoly nézeteltéréseink voltak, vezetőink és (nemzetbiztonsági) tanácsadóink találkoztak, ami fontos záloga volt a stabilitásnak a világban" - mondta.

Bolton ezt megelőzően több mint két órán át tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A moszkvai külügyi tárca szűkszavú tájékoztatása szerint a sajtónyilvánosság elől elzárt megbeszéléseken az ukrajnai és a szíriai helyzetről, valamint a kétoldalú viszonyról esett szó.

Az amerikai tisztségviselő látogatása előtt nemzetközi - főképp az osztrák és az amerikai - sajtóba olyan értesülések szivárogtak ki, hogy az orosz és az amerikai elnök július közepe táján találkozhat egymással abból az alkalomból, hogy Donald Trump amerikai elnök ellátogat a NATO brüsszeli csúcstalálkozójára. Putyin és Trump lehetséges találkozójának időpontját a sajtóforrások július 15-re tették, amely történetesen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjének napja.

Az észak-atlanti szövetség vezetői július 11-én és 12-én tanácskoznak majd a belga fővárosban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!