Putyin egy szahalini híd tervének mérlegelésével bízta meg az orosz kormányt

Külföld, 2018.07.24

A Szahalin szigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd megépítésének mérlegelésére adott utasítás Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormánynak.

Ezt maga Putyin jelentette be, amikor kedden a Kremlben fogadta Oleg Kozsemjakót, a távol-keleti Szahalin megye kormányzóját. Az elnök közölte, hogy ismeri a híd megvalósíthatóságáról évtizedek óta folyó vita részleteit, hozzátéve, hogy az ügyet "a szahaliniakkal szembeni méltányosság szempontjából is" vizsgálja.

"Nagyon jó lenne segítni, meg kell nézni a gazdaság helyzetét" - jelentette ki Putyin a szahalini hídprojektről, amelynek megvalósítását a térség törvényhozási képviselői a közelmúltban levélben kérték tőle.

A híd megépítésének lehetőségével az orosz vezetés a jelek szerint nem most kezdett el foglalkozni; tavaly szeptemberben Igor Suvalov akkori első orosz miniszterelnök-helyettes ugyanis a vlagyivosztoki 3. Keleti gazdasági fórumon kijelentette: Oroszország egy közúti és vasúti híd megépítését javasolta Japánnak a Szahalin és Hokkaido sziget közötti átkeléshez. Szavai szerint az átkelő révén Japán "szárazföldi hatalommá" válik.

Japán - Suvalov szavaival -"szárazföldi hatalommá" válása nemcsak Hokkaido és Szahalin, ha nem az utóbbi sziget és az orosz szárazföld közötti hídverést is feltételezi.

A mindössze félmillió lakosú Szahalinhoz a szárazföldtől egy 7,3 kilométer hosszúságú hidat kellene építeni. A költségeket előzetesen mintegy 5 milliárd dollárra becsülték. Az orosz sziget és a Hokkaido közötti híd hosszúsága 45 kilométeres lenne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!