Putyin és Erdogan Líbiáról, Szíriáról és a járvány utáni nyitásról egyeztetett

Külföld, 2020.06.10

Líbiáról, Szíriáról és a Covid-19-járvány utáni nyitásról egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

A két vezető aggodalmának adott hangot a Líbiában folyó katonai összecsapások hevessége és az áldozatok nagy száma miatt. Putyin hangsúlyozta a líbiai tűzszünet meghirdetésének és az országon belüli párbeszéd felújításának fontosságát, a berlini konferenciának az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2510-es határozata által jóváhagyott döntései alapján.

Putyin és Erdogan hangoztatta az erőfeszítések növelésének fontosságát a szíriai Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben létrejött tűzszünet tiszteletben tartásáról szóló kétoldalú megállapodások betartása érdekében. A prioritást élvező közös feladatok között nevezték meg tűzszünet tiszteletben tartásának felügyeletét és az Idlíbben működő terrorszervezetek semlegesítését.

Putyin és Erdogan a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából megerősítette elkötelezettségét a partneri viszony továbbfejlesztése mellett. Szót ejtettek a Covid-19-járvány elleni küzdelem aktuális kérdéseiről, és hangsúlyozták a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági, valamint kulturális és humanitárius kapcsolatok fokozatos és teljes helyreállításának szükségességét.

Erdogan előző nap Donald Trump amerikai elnökkel tárgyalt telefonon. Mint mondta, a megbeszélésen elért megállapodások "új korszakot" nyithatnak Líbiában. Putyin kedden Angela Merkel német kancellárral folytatott eszmecserét, egyebek között ugyanebben az ügyben is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!