Putyin és Pasinján az orosz-örmény kapcsolatok különlegességét hangsúlyozta

Külföld, 2018.06.13

A kétoldalú kapcsolatok különlegességét hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök és Nikol Pasinján örmény kormányfő kettejük Kreml-beli találkozóján.

Putyin arról beszélt, hogy Oroszország és Örményország stratégiai viszonya és sokoldalú együttműködése miatt szükség van a legmagasabb szintű találkozókra. Pasinján, aki a labdarúgó világbajnokság csütörtöki megnyitójára érkezett az orosz fővárosba, a kapcsolatok különlegességét hangsúlyozva azt mondta, hogy azok elmélyítésére és kiszélesítésére számít.

A két vezető először Szocsiban, az Eurázsiai Gazdasági Unió vezetőinek május 14-i csúcstalálkozója alkalmából folytatott kétoldalú megbeszélést Szocsiban. A 42 éves Pasinjánt május 8-án választotta miniszterelnökké az örmény parlament vértelen ellenzéki tömegtüntetések hatására. A tiltakozások nyomására elődje, Szerzs Szargszján, aki az államfői székből választtatta meg magát kormányfővé, lemondott, és felbomlott a kormányzó koalíció is.

Oroszország - amelynek katonai támaszpontja van Örményországban - aggályokkal figyelte a személyi változásokat, amelyek más politikai pályára állíthatták volna Örményországot, ám Pasinján biztosítékokat ajánlott fel Moszkvának megígérve, hogy nem szakít a Kremllel.

Putyin és Pasinján több posztszovjet, latin-amerikai és arab ország vezetője társaságában vesz majd részt a Luzsnyiki stadionban a vb megnyitóján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!