Putyin: Oroszország kész a párbeszédre a biztonság kérdéseiben

Külföld, 2018.05.09

Oroszország megérti az új fenyegetések komolyságát, és kész a biztonság kérdéseiről folytatandó párbeszédre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, a náci Németország felett aratott győzelem 73. évfordulója alkalmából a moszkvai Vörös téren tartott katonai díszszemle előtt elmondott beszédében.

Putyin szerint az új fenyegetések mögött, ugyanúgy mint régen, az önzés, a türelmetlenség, az agresszív nacionalizmus és a kivételesség igénye áll. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy minden ország és az egész emberiség megértse, hogy a világ nagyon törékeny, és hogy annak stabilitását erősíti "közös törekvésünk arra, hogy meghalljuk és tiszteljük egymást, hogy megbízzunk egymásban".

"Oroszország kész a párbeszédre a globális biztonság szavatolásának minden kérdésében, kész a konstruktív és egyenrangú partnerségre annak érdekében, hogy a bolygón egyetértés, nyugalom és haladás legyen" - mondta az orosz elnök.

Hangsúlyozta, hogy éppen a Szovjetunió döntötte el a második világháború végkimenetelét, amit szerinte igyekeznek lekicsinyelni, de ezt Moszkva nem fogja megengedni.

Az oroszországi győzelem napi megemlékezések fő katonai eseménye a moszkvai katonai parádé volt, amelyen a hadsereg, a nemzeti gárda (Roszgvargyija), a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), valamint más fegyveres testületek, katonai iskolák és szervezetek 13 ezer tagja vonult fel.

A parádén bemutatott másfél száz harci eszköz sorát a második világháború emblematikus T-34-es tankja nyitotta meg, és az orosz hadsereg legfrissebb fejlesztései zárták, egyebek között az Armata páncélos, a Kurganyec és a Bumerang csapatszállító, valamint a Koalicija-SZV önjáró löveg. Először mutatták meg a nagyközönségnek a Terminátor tanktámogató harci gépet, az Uran aknamentesítő robotot, valamint a Katran és a Korszar drónt.

Az orosz főváros felett 75 repülőgép és helikopter húzott el díszalakzatban, köztük ötödik generációs Szu-57-es, valamint MiG-29SZMT típusú vadászgépek és Kinzsal hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31-esek.

Jelentős, mintegy 2 ezer fős katonai díszszemlét tartottak még Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Groznijban és Habarovszkban.

A moszkvai parádét követően Vlagyimir Putyin az orosz vezetés tagjai mellett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt a Kreml falánál megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét. Az orosz médiában nagy port vert fel az a tévékamerák által rögzített közjáték, hogy a koszorúzásra tartva az elnöki testőrség durván félresodort egy veteránt, de Putyin a menetből visszafordulva kezet fogott az idős emberrel és meginvitálta, hogy vele együtt tartson az eseményre.

Délután Putyin negyedik alkalommal vett részt a "Halhatatlan Ezred" fővárosi menetelésén, amelyen az első adatok szerint ismét több százezren vonultak a háborús erőfeszítésben részt vett felmenőik portréjával. Az orosz elnökhöz, aki háborús veterán apjának arcképét vitte a menet élén, ezúttal csatlakozott Netanjahu és Vucic is, kezükben szintén a háborút megjárt rokonaik fotójával.

A rendezők várakozása szerint a tavalyi több mint 800 ezres részvétel után idén mintegy egymillióan vonulnak fel Moszkvában. Halhatatlan Ezred-megemlékezést idén a Rosszija 24 hírtelevízió szerint a világ több mint 100 országában tartottak.

Az orosz nagyvárosok közterein és parkjaiban szimfonikus és könnyűzenei koncerteket, fotókiállításokat rendeztek és veterántalálkozókat tartottak. Sötétedés után sok helyen szabadtéri filmvetítések kezdődtek.

Az orosz fővárosban, valamint Szentpéterváron, Volgográdban, Kercsben, Murmanszkban, Novorosszijszkban, Szevasztopolban, Szmolenszkben és minden olyan településen, ahol katonai körzeti vagy flottaparancsnokság székel, késő este tűzijátékot rendeznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!