Putyin: a külföldi kémszervezetek fokozzák oroszországi tevékenységüket

Külföld, 2017.06.28

A külföldi hírszerző szolgálatok fokozzák az Oroszország és szövetségesei elleni tevékenységüket és terrorszervezeteket is támogatnak - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat(SZVR) jaszenyevói főhadiszállásán.

Az elnök az "sz"-szolgálat, vagyis az "illegális külföldi hírszerzés" megalapításának 95. évfordulója alkalmából kereste fel az SZVR központját Moszkva délnyugati szélén. Az "illegális" hírszerző szolgálatot 1922. június 28-án hozták létre a szovjet-orosz belügyi népbiztosság politikai főosztálya külföldi osztályán.

Putyin szerint új módszerekkel folyik hírszerzés és a dezinformálás, valamint a kibertámadások és az ügynökbeszerzési kísérletek sorozata az orosz védelmi és gazdasági potenciál felderítése érdekében. Az elnök szerint kísérletek történnek az ország fejlődésének lelassítására, a konfrontáció kierőszakolására, a határ menti régiók destabilizálására,

"Egyebek között eszközként használnak fel terrorista és szélsőséges szervezeteket is. Nem titok, hogy ezek némelyike gondos kap, sőt, több állam szakszolgálatainak közvetlen támogatását élvezi" - mondta az prosz vezető.

Putyin hangot adott meggyőződésének, hogy a külföldi titkosszolgálatok megpróbálnak hatást gyakorolni az oroszországi társadalmi folyamatokra.

Az orosz elnök a hivatalosan közzétett adatok szerint 1985 és 1990 között maga is a szovjet külföldi hírszerzés kötelékében , az NDK-ban szolgált. Ezt követően alezredesi rangban dolgozott az Állambiztonsági Bizottságnál(KGB), ahol különböző beosztásokat töltött be a vezető operatív megbízottétól az első osztályvezető-helyetteséig.

"A Szovjetunió külföldi hírszerző szerveiben végzett munkám éppen az illegális hírszerzéssel áll kapcsolatban. Tudom, hogy milyen emberek vannak ott" - jelentette ki Putyin egy szombati, az évforduló alkalmából sugárzott tévéműsorban.

Jellemzése szerint az "illegális" kémtevékenységre csak a "különleges" meggyőződéssel és képességekkel rendelkező "kiválasztottak" képesek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!