Putyin lerótta tiszteletét Szent Miklós ereklyéi előtt

Külföld, 2017.05.24

Lerótta tiszteletét Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este Csodatévő Szent Miklós Bariból Moszkvába szállított ereklyéi előtt.

Putyin azt követően kereste fel az ereklyetartót őrző Megváltó Krisztus-székesegyházat, hogy neve napján Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel együtt felköszöntötte Kirill orosz pátriárkát.

Az elnök az orosz egyházfő rezidenciáján találkozott II. Tavadrosz kopt pátriárkával, aki előtt nagy jelentőségű eseménynek nevezte az ereklye Olaszországból Oroszországba szállítását. Emlékeztetett rá, hogy a kegytárgynak az orosz ortodox egyház számára történő ideiglenes átengedéséről Kirill pátriárka és Ferenc pápa állapodott meg a 2016. február 12-i havannai megbeszélésén. Ez volt az első találkozó a keleti és a nyugati rítusú kereszténység legnagyobb felekezeteinek vezetői között az 1054-es egyházszakadás óta.

Putyin a gesztus miatt köszönetét fejezte ki a a pápának és a Szentszéknek. Hangsúlyozta, hogy Oroszország nagyon nagy jelentőséget tulajdonít az egyházközi párbeszéd fejlesztésének, és hangot adott meggyőződésének, hogy az egyház fontos szerepet játszik a népek közötti közeledésben.

A találkozón az orosz elnök és a kopt pátriárka egyaránt méltatta Oroszország és Egyiptom jó kapcsolatát. II. Tavadrosz hangsúlyozta, hogy egyháza nagy erőfeszítéseket tesz a keresztények és a muzulmánok közötti egyiptomi nemzeti egység fenntartása érdekében.

Csodatévő Szent Miklós ereklyéje elé hétfő óta zarándokolhatnak el az orosz hívők. Az orosz nemzeti gárda adatai szerint 45 ezren rótták le tiszteletüket a Megváltó Krisztus-székesegyházban.

Az ereklyéket július 13-28. között Szentpéterváron lehet majd megtekinteni. A híradások többsége szerint az orosz ortodox hívők először tekinthették meg egyházuk egyik legtiszteltebb szentjének ereklyéit anélkül, hogy külföldre kellett volna utazniuk ezért. A Meduza ellenzéki hírportál ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent Miklós ereklyéi több moszkvai templomban is megtekinthetők.

Szent Miklós, aki IV. században a kisázsiai Mira püspöke volt, a hajósok, halászok és révészek patrónusa. A nyugati egyházban kultusza akkor terjedt el, amikor ereklyéit 1087-ben Bariba szállították. Emléknapja december 6., Mikulás napja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!