Putyin: romlottak az orosz-amerikai kapcsolatok Trump hivatalba lépése óta

Külföld, 2017.04.12

Romlottak az orosz-amerikai kapcsolatok Donald Trump hivatalba lépése óta az előző washingtoni vezetés időszakához képest - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Mir tévécsatorna által szerdán közzétett interjújában.

"Azt lehet mondani, hogy munkaszinten, különösen katonai szinten nem lett jobb, hanem valószínűleg romlott" - fogalmazott a kapcsolatok állapotára vonatkozó kérdésre válaszolva az orosz vezető.

Az orosz-amerikai külügyminiszteri találkozó napján közölt nyilatkozatában Putyin egyebek között arról szólt, hogy a Szíriára mért katonai csapással az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mert azt anélkül tette, hogy bebizonyosodott volna, a vegyi fegyvert a szíriai kormányerők vetették be. Megfogalmazása szerint a NATO-szövetségesek úgy viselkednek, "mint a kínai bólogató szobrocskák, semmit sem elemezve abból, ami történik".

Az észak-atlanti szövetségről kijelentette, hogy az a hidegháború idején jött létre és még mindig a tömbök közötti szembenállás korszellemében él, mert nem volt képes alkalmazkodni a modern valósághoz, nincsenek ideológiai különbségek. Kifogásolta, hogy azt átalakulás szándékára vonatkozó kijelentések ellenére a NATO nagyon is ideológiailag vezérelt katonai blokk maradt.

Azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett az amerikai csapást kiváltó idlíbi vegyifegyver-incidens helyszínén, amely újabb feszültséget váltott ki a Moszkva és a Washington közötti kapcsolatokban, Putyin két lehetséges változatot említett meg. Az első helyen azt, hogy egy szíriai katonai gép eltalálhatta a militánsok egyik harciméreg-üzemét.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Irakban a nemzetközi koalíció és az iraki hadsereg ellen vetettek már be vegyi fegyvert.

"Ez ugyanaz a banda" - fogalmazott az elnök.

Egy másik lehetséges forgatókönyvként a szíriai kormány elleni megrendezett provokációt nevezte meg, hozzátéve, hogy ezt a feltevést ki kell vizsgálni.

"Ellenőrzés nélkül nem tartjuk lehetségesnek, hogy bármilyen lépések történjenek a hivatalos szíriai kormány ellen" - mondta.

Az orosz elnök megismételte a Moszkva és Damaszkusz által képviselt álláspontot miszerint, Szíria nem rendelkezik vegyi fegyverekkel, azok készleteit megsemmisítették, amit ellenőrizni is lehet.

Putyin kijelentette: az arab országban végrehajtott orosz katonai beavatkozásnak célja annak megakadályozása, hogy oroszországi terroristák visszatérhessenek Szíriából.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet mintegy 20 ezer fegyverese közül legkevesebb 9 ezer a Független Államok Közössége (FÁK) országaiból - ezen belü 4 ezren Oroszországból - való. Hangsúlyozta, hogy az IÁ legyőzéséhez nemzetközi összefogásra van szükség.

Sürgette, hogy a terrorellenes küzdelem keretében a titkosszolgálatok hatékonyabban működjenek együtt a migrációáramlás szigorú ellenőrzésében. Rámutatott, hogy a többi volt szovjet köztárságon át beszivárgó militánsok fenyegetést jelentenek Oroszsország számára, ugyanakkor elismerte, hogy a többség kenyérkereset céljából érkeznek az országba és a szabad munkaerő-áramlás velejárója az Eurázsiai Gazdasági Unión belül végbemenő integrációnak.

Az orosz államfő leszögezte: Moszkva nem engedi meg, hogy "színes forradalmak" menjenek végbe Oroszországban és a negyedszázada megalapított Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete többi öt tagállamában - Fehéroroszországban, Örményországban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, és Tádzsikisztánban.

Putyin a szervezet országait veszélyeztető legfőbb kockázatok között a terrorizmust, a szélsőségességet, a kábítószer-kereskedelmet, a határokon átívelő bűnözést és a globális fenyegetettségeket említette meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!