Razziát tartottak négy országban a hamburgi G20-csúcson történt zavargásokkal kapcsolatban

Külföld, 2018.05.29

Házkutatásokat tartottak kedden négy európai országban a G20 csoport tavalyi hamburgi csúcstalálkozója alatt történt zavargásokkal kapcsolatban - közölték a németországi nagyváros hatóságai.

A hamburgi rendőrség és ügyészség közös közleménye szerint Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svájcban tartottak házkutatást a helyi hatóságokkal és a több országot érintő nyomozásokat és büntetőeljárásokat összehangoló európai uniós ügynökség, az Eurojust közreműködésével.

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) német regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint szélsőbaloldali aktivisták lakását és szélsőbaloldali találkozóhelyeket kutattak át a többi között Rómában és Madridban. Svájcban őrizetbe vettek egy 27 éves férfit, Franciaországban elfogatóparanccsal keresnek egy embert.

A hamburgi hatóságok szerint a gyanúsítottak részt vettek a tavaly július 7-én és 8-án tartott G20-csúcs ellen szervezett tüntetéseken kibontakozott zavargásokban, amelyeken megsebesült több száz rendőr és demonstráló.

Az összecsapások feltárásán a hamburgi ügyészség és a tartományi bűnügyi hivatal egy 180 fős nyomozócsoportja dolgozik, munkájuk révén több embert már elítéltek.

A G20 csoport a világ vezető ipari államait, legnagyobb feltörekvő országait és az EU-t mint intézményt fogja össze. A hamburgi csúcstalálkozó a decemberrel véget ért német soros elnökség programjának legfontosabb rendezvénye volt, azonban a legnagyobb figyelem a megbeszélések helyett a csoport tevékenysége ellen szervezett szélsőbaloldali tüntetésekre irányult, mert számos megmozdulás zavargásba torkollt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!