Reformáció 500 - Barack Obama Berlinbe látogat a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából FRISSÍTETT (új: Trump)

Külföld, 2017.04.11

Barack Obama volt amerikai elnök Berlinbe látogat május 25-én a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából - közölte kedden a németországi evangélikus egyház (EKD) és a német evangélikus egyházi napok (DEKT) nevű rendezvénysorozat vezetősége.

A közlemény szerint Barack Obama a német főváros jelképének számító Brandenburgi kapu előtt vesz részt egy pódiumbeszélgetésen Angela Merkel német kancellárral. Az Elkötelezetten formálni a demokráciát - felelősséget vállalni otthon és a világban című beszélgetés moderátora Christina Aus der Au, a DEKT elnöke és Heinrich Bedford-Strohm bajor evangélikus püspök, az EKD tanácsának elnöke lesz.

A rendezvényt a DEKT és a Barack Obama alapítványa, az Obama Foundation szervezi - áll a közleményben, amely szerint Heinrich Bedford-Strohm tavaly májusban hívta meg Barack Obamát a reformáció évfordulójának németországi ünnepére.

"Barack Obama elnök részvétele az egyházi napokon Berlinben egy közös pódiumon a kancellárral a reformáció nyarának kezdetén aláhúzza, mennyire nemzetközi módon ünnepeljük a reformáció 500 évét" - emelte ki a közlemény szerint Heinrich Bedford-Strohm.

Hozzátette, hogy "a keresztény egyházak egy globális civil társadalmi hálózatot alkotnak több mint kétmilliárd keresztény részvételével". Hangsúlyozta, hogy "aki vallásos, annak politikusnak is kell lennie", és kifejezte örömét, hogy a "reformáció nyara" alkalmából lelkes, elkötelezett vitákat folytatnak majd.

Christina Aus der Au kiemelte: "Obama elnök és Merkel kancellár keresztény hitük kifejeződésének is nevezik politikai elkötelezettségüket", a DEKT mozgalmát pedig olyan emberek éltetik, akik vallásos "hitük révén kiállnak az igazságosságért és a szolidaritásért". Így "nagyon izgatott vagyok, hogy mit mondanak majd ők ketten nekünk, európai keresztényeknek" - idézték a közleményben a DEKT vezetőjét.

Május 25. Németországban Jézus Mennybemenetelének napja (Christi Himmelfahrt), egyben a reformáció jubileumi évének csúcspontja és a reformáció nyara (Reformationssommer) nevű rendezvénysorozat kezdete, amelyet az EKD és a DEKT szervez.

A DEKT-t az idén 36. alkalommal rendezik meg, a laikus mozgalom május 24-én kezdődő négynapos ünnepségének központja Berlin mellett Wittenberg lesz, ahol Luther Márton német szerzetes egyházi megújulást követelő tézisei 1517. október 31-i meghirdetésével elindította a reformációt.

Barack Obama amerikai elnökként hatszor járt Németországban. Berlinben még elnökjelölt-aspiránsként, 2008-ban járt először, mintegy 200 ezer ember előtt mondott beszédet a Brandenburgi kaputól nagyjából 2 kilométerre álló Győzelmi oszlopnál. Az akkori demokrata párti szenátor a kampányrendezvényt a Brandenburgi kapunál akarta volna megtartani, de Angela Merkel elhárította a kérést, arra hivatkozva, hogy a történelmi helyszínen csak hivatalban lévő kormány- és államfők szólalhatnak fel. Így csak öt évvel később, második elnöki ciklusában mondott beszédet a kapunál. Ez lesz Obama első nemzetközi "szereplése" a Fehér Házból történt távozása óta.

Obama vizitje egybeesik Donald Trump elnök európai körútjával. Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke ugyanis - éppen ugyanazon a napon, május 26-én, amikor Obama beszédet mond Berlinben - Brüsszelben vesz részt a NATO vezetőinek csúcstalálkozóján.

Barack Obama egyébként korábban egy chicagói protestáns gyülekezet tagja volt, ám volt lelkipásztora általa ellentmondásosnak ítélt prédikációi, illetve kijelentései miatt távozott a gyülekezetből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!