Reformintézkedéseket hirdetett kormányprogramjában az új macedón miniszterelnök

Külföld, 2017.05.30

Macedónia gazdasági növekedése, az állami intézmények megerősítése, valamint az euroatlanti integráció lesz az új kormány legfőbb törekvése - jelentette be kedden Szkopjéban Zoran Zaev megválasztott macedón miniszterelnök reformintézkedéseket tartalmazó kormányprogramja ismertetésekor.

A szkopjei sajtó beszámolója szerint Zoran Zaev, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke egy egységes ország mellett tört lándzsát. Mint mondta: Macedónia minden ott élő országa kíván lenni, tehát nemcsak a macedón többségé, hanem a kisebbségeké is, véleménye szerint ugyanis az egységes társadalom tud stabil államot és jobb életet biztosítani az ott élőknek.

A kormányprogram kitért arra is, hogy az európai uniós, valamint a NATO-csatlakozás továbbra is stratégiai célja az országnak, emellett pedig az állampolgárok életszínvonalának növelése, az egészségügyi szolgáltatások javítása, bizonyos illetékek eltörlése, valamint a minimálbér- és a nyugdíjak emelése is az ország új vezetésének elsődleges céljai között szerepel. A legélesebben viszont a korrupció és a bűnözés ellen szólalt fel Zoran Zaev, amikor kijelentette, a korrupciós ügyek iránt zéró toleranciát hirdet.

"Macedónia megérett egy új kezdetre, amelyben a politikusok a népet szolgálják" - fogalmazott a parlamentben elmondott beszédében az új kormányfő.

A szociáldemokraták tíz év után váltották le a Nikola Gruevszki vezette jobbközép vezetést. Az SDSM két albán kisebbségi párttal, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) nevű tömörüléssel és az Albánok Szövetségével kormányoz a következő négy évben. A kormánynak 15 minisztériuma, hét tárca nélküli minisztere és három miniszterelnök-helyettese lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!