Rekordalacsony részvétel a francia helyhatósági választások első fordulójában, bizonytalanná vált a második forduló

Külföld, 2020.03.15

A koronavírus-járvány terjedése közepette a franciák többsége nem vett részt az önkormányzati választások első fordulóján vasárnap. Az urnazárást követően több ellenzéki politikus is a jövő vasárnap esedékes második forduló elhalasztását kérte, miközben az egészségügyi minisztérium bejelentette: a fertőzöttek száma Franciaországban 5423-ra nőtt, ami több mint 900-zal haladja meg az előző napi adatokat, a halottak száma pedig 36-tal 127-re emelkedett.

A közvélemény-kutatók becslése szerint 44-46 százalékos részvétellel - ami 20 százalékkal alacsonyabb, mint hat éve - megtartott helyhatósági választásokat szürreális hangulatban rendezte meg Franciaország, ahol éjfélkor a koronavírus-járvány terjedése miatt életbe lépett a legsúlyosabb fokozatú járványhelyzet, amelynek értelmében újabb utasításig nem nyithatnak ki a nem létfontosságú nyilvános helyek.

Az országos hírcsatornák eredményváró műsoraiban a politikusok elsősorban arról vitáztak, hogy érdemes és szabad-e ilyen körülmények között megtartani a második fordulót jövő vasárnap.

Édouard Philippe miniszterelnök és Olivier Véran egészségügyi miniszter is jelezte: a jövő hét elején a szakemberek ajánlásai alapján dönt a kormányzat arról, hogy megrendezik-e a második fordulót.

Didier Maus alkotmányjogász az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: amennyiben a jövő vasárnapi forduló elmarad, az első forduló eredménye semmisnek tekintendő, s mind a két fordulót újra meg kell majd tartani.

A kormányfő óriási politikai nyomás alá került, miután szombat este - amikor bejelentette, hogy az egész ország gyakorlatilag leáll, s csak a létfontosságú nyilvános helyek, az élelmiszerboltok, a dohányboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a benzinkutak lehetnek ezentúl nyitva, és mindenkinek a legszükségesebbre kell korlátoznia a mozgását, amiért a Covid-19 vírus okozta fertőzés egyre erősebben terjed az országban - nem halasztotta el a választások első fordulóját, noha kormányának két tagja, valamint tíz képviselő, köztük az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak frakcióvezetője, Christian Jacob is megbetegedett.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője vasárnap este az "egészségügyi háborúra" való tekintettel a második forduló elhalasztását kérte, hasonlóan Yannick Jadot-hoz, a Zöldek elnökéhez és más ellenzéki politikusokhoz.

Az első eredmények azt mutatták, hogy azok, akik elmentek szavazni, a jelenlegi városvezetőket erősítették meg a pozícióikban, de a politikusok vasárnap este kevéssé kommentálták az eredményeket.

Édouard Philippe miniszterelnök a normandiai Le Havre-ban jelöltette magát, amelynek kormányfői kinevezése előtt polgármestere volt, s az első fordulóban 43 százalékkal az élen végzett. Párizsban a jelenlegi polgármester, a szocialista Anne Hidalgo lett az első a szavazatok 30 százalékával, a 22 százalékot elért jobbközép Rachida Dati korábbi igazságügyi miniszter előtt, de a második fordulóba bejutott a harmadik helyen álló kormánypárti Agnes Buzyn is, aki a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg. Az északi Lille-ben is a jelenlegi polgármester, a szocialista Martin Aubry végzett az élen 30 százalékos támogatottsággal a Zöldek és a kormánypárti jelölt előtt, míg Gérald Darmanin költségvetési miniszter az első fordulóban megszerezte a szavazatok többségét az északi Tourcoing-ban.

A második fordulóba azok a jelöltek jutnak tovább, akik az elsőben legalább 10 százalékos támogatottságot értek el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!