Rekordmennyiségű gázt szállított ukrajnai vezetékeken keresztül Európába az orosz Gazprom

Külföld, 2017.06.08

Az utóbbi öt évben rekordnak számító mennyiségű földgázt, 38,26 milliárd köbmétert szállított az év első öt hónapjában az orosz Gazprom gázvállalat ukrajnai gázvezetékeken keresztül az Európai Unióba - adta hírül csütörtökön az Ukrtranszhaz ukrán gázszállító vállalat.

A sajtóközlemény szerint ez 22 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában szállított gáz mennyiségét, és 64 százalékkal a 2015 első öt hónapjáét, továbbá csaknem 9 milliárd köbméterrel haladja meg a 2013-2016 január és májusa közöttit.

Az ukrán vállalat információi alapján a Gazprom más útvonalakon történt szállításai az említett időszakban a korábbiakkal egyező mennyiségűek voltak. Ez az Ukrtanszhaz szerint azt jelenti, hogy az európai uniós országok változó, illetve növekvő igényeit a Gazprom a nagy áteresztő képességű és a szállítás tekintetében rugalmasan üzemeltetésű ukrán gázvezetékeken keresztül elégíti ki.

A liga.net ukrán hírportál a hírrel kapcsolatosan emlékeztetett: a Gazprom a napokban meghívta a Naftohaz vállalat vezetőit hogy tárgyaljanak az EU-ba irányuló gázszállítások jövőbeli feltételeiről. A Naftohaz ugyanakkor azt a választ adta, hogy Oroszország területe elfogadhatatlan számára a találkozó helyszíneként. Az ukrán vállalat hozzátette, hogy készek tárgyalóasztalhoz ülni a Gazprom képviselőivel Brüsszelben, vagy bármely európai uniós tagállamban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!