Rekordot döntött a magyar-szerb külkereskedelmi áruforgalom tavaly

Külföld, 2018.04.26

Rekordot döntött, és megközelítette a 2,5 milliárd eurót a magyar-szerb külkereskedelmi áruforgalom 2017-ben, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent a 2016-oshoz képest - jelentette ki Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete csütörtökön egy magyar-szerb kapcsolatokról szóló újvidéki tanácskozáson.

A szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint a nagykövet hozzátette: a korábbi években csupán 5-6 százalékos volt a bővülés.

Kiemelte: a kapcsolatok nagyon dinamikus fejlődésének két komoly oka van, egyrészt megindult a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja, és ennek eredményei már kézzelfoghatók, másrészt pedig a két ország közötti kiemelkedően jó politikai kapcsolatokat most már az üzleti szféra is felismerte, és a felek elkezdtek együtt dolgozni.

Hozzáfűzte, hogy a gazdasági támogatásoknak köszönhetően már jelentős számú magyar cég fektetett be Szerbiában, Budapest pedig a jövőben tovább növelné a magyar befektetők számát. Évről évre több magyar befektetés jelenik a nyugat-balkáni országban, és jelentős előrelépésnek számít, hogy már nemcsak a Vajdaságban, hanem a Belgrádtól délre fekvő területeken is egyre többen fektetnek be. Budapest azonban még nem lehet elégedett - magyarázta Pintér Attila, Magyarország ugyanis még mindig nincs az első tíz külföldi befektető között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!