Rekordütemben gyorsult a nagy-britanniai infláció augusztusban

Külföld, 2021.09.15

Rekordütemű növekedéssel 3 százalék fölé gyorsult augusztusban az éves infláció Nagy-Britanniában a szerdán ismertetett adatok szerint.

A brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói infláció a múlt hónapban 3,2 százalék volt a júliusban mért 2 százalék után.

Az ONS kiemeli, hogy az egy hónap alatt bekövetkezett 1,2 százalékpontos gyorsulás az éves nagy-britanniai infláció ütemének legnagyobb mértékű havi emelkedése azóta, hogy a tizenkét havi összevetésben számolt inflációs ütemek rendszeres közlése 1997 januárjában, vagyis csaknem negyedszázada megkezdődött.

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék. Ha ettől az ütemtől egy adott tizenkét havi időszakban az infláció egy százalékpontnál nagyobb mértékben bármelyik irányban eltér, a brit jegybank kormányzója nyílt levélben köteles az okokról magyarázatot adni a pénzügyminiszternek.

A statisztikai hivatal beszámolója szerint a gyorsulás legerőteljesebb hajtóerői között voltak az éttermi árak a költségvetés által támogatott tavaly nyári 50 százalékos diszkont bázishatásaként.

A brit kormány átfogó gazdaságélénkítő csomagtervének keretében tavaly augusztusban az asztalnál elfogyasztott ételek és italok árából fejenként 50 százalékot, de legfeljebb 10 fontot (több mint négyezer forintot) az állam fizetett a programhoz csatlakozó éttermekben, kávézókban, pubokban és más olyan vendéglátóhelyeken, amelyek ételt szolgálnak fel.

A költségvetésből fedezett árengedmény tavaly augusztus minden hetében hétfőtől szerdáig volt érvényes, kiterjedt a nem alkoholos italokra és a gyerekek fogyasztására is.

Mindemellett tavaly 20 százalékról időlegesen 5 százalékra csökkent a vendéglátószektor áfája, és az ebből eredő akkori árcsökkenések tizenkét havi bázishatása is most jelentkezik az inflációs adatokban, bár a csökkentett áfa még érvényben van.

Mindezt egybevetve az éttermi szolgáltatások árai tavaly augusztusban 5,8 százalékkal zuhantak havi összevetésben, az idei azonos hónapban viszont 0,2 százalékkal emelkedtek, és ennek alapján ennek a szektornak a tizenkét havi részinflációja idén augusztusban 7,9 százalékra ugrott a júliusban mért 1,4 százalékról.

Szerdai londoni elemzői előrejelzések szerint az éves nagy-britanniai infláció várhatóan novemberben tetőzik 4,2-4,5 százalékon, de utána gyors ütemben visszaesik, ahogy a felhajtóerőt adó elemek kiesnek az éves összehasonlító bázisból.

Az egyik legnagyobb londoni makrogazdasági elemzőműhely, a Capital Economics a szerdai inflációs adatok ismertetése után kiadott helyzetértékelésében közölte: várakozása szerint 2022 végére a tizenkét havi infláció ismét 2 százalék alatt lesz.

A ház ennek alapján azzal számol, hogy a Bank of England 2023-ig nem módosítja 0,1 százalékos mélységi rekordon tartott alapkamatát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!