Rendkívül heves érzelmeket kavarnak a Brett Kavanaugh főbírójelöltet ért vádak

Külföld, 2018.10.03

Rendkívül heves érzelmeket kavarnak az Egyesült Államokban a Brett Kavanaugh főbírójelöltet ért vádak, Donald Trump elnök az egyik vádaskodó nőn élcelődött, egy egyetemi professzor pedig republikánus politikusok halálát kívánta.

Az amerikai elnök kedden este a déli Mississippi államban lévő Southhaven városban tartott választási kampánygyűlésen élcelődött Christine Blasey Fordon, azon a kaliforniai pszichológusnőn, aki elsőként vádolta meg egy állítólag 36 évvel ezelőtt történt szexuális zaklatással a főbírójelöltet.

Donald Trump a múlt csütörtöki szenátusi meghallgatást idézte fel, amikor az igazságügyi bizottságban mind Fordot, mind Kavanaugh-t meghallgatták. Az elnök sarkítva idézte fel a meghallgatást. "Hogyan jutott haza? Nem emlékszem? Hogyan ment oda? Nem emlékszem. Hol van ez a hely? Nem emlékszem. Hány évvel ezelőtt történt? Nem emlékszem" - utánozta Christine Blasey Ford gesztusait is Trump. Majd Brett Kavanaughra utalva hozzátette: "egy ember élete cafatokban, egy ember élete darabokra törve".

Tény, hogy Christine Blasey Ford sok kérdésre a szenátusi meghallgatáson azzal válaszolt, hogy már nem emlékszik, de Trump ezzel együtt is a múlt héten még - miközben változatlanul kiállt Kavanaugh mellett - "hiteles tanúnak" nevezte őt. Elemzők szerint a kedden este Mississippiben hangoztatott kijelentései az eddigi legélesebb bírálatai voltak a pszichológusnőnek címezve.

A nő ügyvédje, Michael Bromwich még kedden este reagált az elnök szavaira. Lelketlennek és hitványnak nevezte az élcelődést.

Közben a Georgetown Egyetem biztonságpolitikával foglalkozó egyik tanára, Carol Christine Fair Twitter-bejegyzésben közölte, hogy azok a republikánus szenátorok, akik részt vettek Brett Kavanaugh meghallgatásán, kasztrálást érdemelnek és "a nyomorúságos halált". A közösségi oldalon azt írta: "mindannyian megérdemlik a nyomorúságos halált, hogy feministák nevetése közben leheljék ki lelküket. Bónusz: a haláluk után kasztráljuk őket és dobjuk oda a disznóknak? Igen". A Fox televízió megszólaltatta az egyetem szóvivőjét, aki leszögezte: a tanár a magánvéleményét fejtette ki, ez nem tükrözi az egyetem nézeteit. Fair üzenetei között több is van, melyekben útszéli stílusban gyaláz republikánus politikusokat, ám az egyik üzenetében azt írja: soha semmilyen formában nem támogatja az erőszakot, azért ír ilyen stílusban, mert ő maga százával kap ilyen hozzászólásokat, és az a célja, hogy ugyanilyen kellemetlenül érezzék magukat azok, akiknek ő címezi kirohanásait.

Hasonlóképpen magánvéleményt fejtett ki hétfői bejegyzésében a washingtoni Katolikus Egyetem dékánja, de ő a főbírójelölt mellett érvelt és elítélte a szexuális zaklatás vádjával előállókat. Őt felfüggesztették hivatalából.

Cory Booker demokrata párti szenátor kedden a Capitoliumon tartott sajtókonferenciáján azt mondta: mindegy is, hogy Brett Kavanaugh bűnös-e vagy sem, az elnöknek mindenképpen új főbírót kell jelölnie, mert szerinte Kavanaugh hitelessége megkérdőjeleződött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!