Rendkívüli hőség van a Nyugat-Balkánon

Külföld, 2017.07.09

Rendkívüli hőség tapasztalható a Nyugat-Balkánon, vasárnap Szerbiában 37 Celsius-fok is lehet, de Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában a 40 fokot is megközelíti a hőmérő higanyszála.

A szerbiai meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint vasárnap az északi országrészben 33-34 Celsius-fokra lehet számítani, délen pedig 35-37 fokot is mérhetnek. Kivételt csupán a Kopaonik-hegység jelent, ahol viharok is előfordulhatnak, és a hőmérséklet sem emelkedik 23 fok fölé. A szerb fővárosban, Belgrádban már a reggeli órákban 22 fokot mértek, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 35 fok lehet.

Hétfőn ennél is melegebb lesz Szerbiában, akár a 40 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet. Enyhülés csak szerdától várható, a jövő hét második felében lassú lehűlésre, záporokra és zivatarokra lehet számítani.

Montenegróban vasárnap napközben 28 és 39 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, helyenként záporra, zivatarra, villámlásra lehet számítani.

Néhány napja az ország több területén is erdőtűz ütött ki a forróság miatt, ezeket azóta sikerült megfékezni, de a hatóságok fokozott elővigyázatosságra intenek.

Bosznia-Hercegovinában is pokoli hőségre lehet számítani a napokban, enyhülés csupán a jövő hét második felében várható. A trópusi időjárást magas UV-sugárzás kíséri.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!