Renzi szavazásra buzdítja az olasz balközép szavazóit

Külföld, 2017.04.26

Szavazásra buzdította az olasz balközép szavazóit a Demokrata Párt (PD) április 30-i főtitkárválasztása közeledtével Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök és volt PD-főtitkár, aki vetélytársaival televíziós vitán méri össze erejét szerda este.

Matteo Renzi internetes honlapja bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a PD új főtitkára egyben a balközép párt következő miniszterelnök-jelöltje is lesz.

Hozzátette, hiába ismétlik sokan, hogy a főtitkár-választás eredménye már eldőlt, ezzel csak a választókat akarják eltávolítani az urnáktól. Matteo Renzi arra kérte a balközép választókat, menjenek el szavazni, "a vasárnapi szavazás alapvető, mindannyiótokra szükségünk van".

Szavaival Massimo D'Alema volt PD-elnöknek üzent, aki szerint felesleges találgatni az április 30-i PD-főtitkárválasztás eredményt, mivel ennek kimenetele majdnem biztos, vagyis Matteo Renzi kerül ismét a párt élére.

Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy az utóbbi hónapokban "nulláról indult újra", és a sajtótól távol bejárta egész Olaszországot. Bejelentette, hogy a PD főtitkáraként és olasz miniszterelnök-jelöltként az ország "újraindítása" lesz a célja. Hangsúlyozta, hogy decemberi lemondása óta Itália mozdulatlanságra lett ítélve. Emlékeztetett, hogy lemondásakor ellenfelei azt ígérték, fél év alatt új választási törvényt alkotnak, ez azonban még nem született meg.

Kifejtette, hogy mélyen Európa-párti, de ez számára nem passzív beletörődést jelent Brüsszel minden kérésébe: "Igent mondunk Európára, de nem ilyen Európát akarunk" - hangoztatta választási jelszavát. Bejelentette, hogy pénteken Brüsszelben zárja a PD-főtitkárválasztási kampányát.

Vasárnap a PD szavazói és szimpatizánsai szavaznak a párt főtitkáráról. A balközép párt 2007-es megalakulása óta saját választóira bízza a főtitkár vagy a miniszterelnök-jelölt személyének kiválasztását. Matteo Renzi 2014 februárjától a tavaly december 4-i alkotmányos népszavazás bukásáig volt Olaszország miniszterelnöke. December 7-én mondott le, majd idén április 19-én a PD főtitkári székből is távozott, de azonnal ismét jelöltette magát ugyanerre a tisztségre. Két vetélytársa a PD politikusa: Andrea Orlando jelenlegi igazságügy-miniszter és Michele Emiliano, a déli Puglia tartomány elnöke. Előrejelzések ugyanis Matteo Renzi jelentős előnyét mutatják a két kihívóval szemben, és a PD több mint 266 ezer párttagja között április elején tartott voksolást már Renzi nyerte 66,7 százalékkal. Andrea Orlando 25,2, Michele Emiliano pedig 8 százalékot szerzett.

Elemzők szerint a vasárnapi szavazás legnagyobb tétje a részvétel lesz: a PD-szavazás akkor lesz döntő erejű, ha legalább két millió balközép szavazót sikerül mozgósítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!