Republikánus belvita tört ki az alabamai szenátorjelölt személye körül

Külföld, 2017.11.13

Éles vita van kialakulóban a republikánus táboron belül Roy Moore alabamai republikánus szenátorjelölt személye körül, akit a napokban egy 53 éves nő azzal vádolt meg, hogy 39 évvel ezelőtt szexuálisan zaklatta őt.

Hétfőn a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell arra szólította fel Roy Moore-t, hogy lépjen vissza és adja át jelöltségét egy másik republikánus politikusnak.

A 70 éves szenátorjelöltet a múlt pénteken keverték szexuális visszaélés gyanújába: a The Washington Post című napilap arról cikkezett, hogy egy Leigh Corfman nevű, most 53 éves nő azt állítja, Moore 39 évvel ezelőtt, fiatal ügyészként, szexuálisan zaklatta őt. Három másik nő is csatlakozott a vádaskodáshoz, egyikükről a Fox televízió kiderítette, hogy a volt demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton kampányának munkatársa volt. Moore mindeddig cáfolta a vádakat, azokat a decemberi pótválasztás előtti politikai lejáratás eszközének minősítette, és kampánycsapata közleményben szögezte le: ha a vádak igazak volnának, akkor már korábban nyilvánosságra kerültek volna.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders még pénteken azt nyilatkozta: nem szabad megengedni, hogy egy hosszú évekkel ezelőttre visszanyúló vádaskodással tönkretegyenek valakit, ám ha a vádak igazaknak bizonyulnának, Moore-nak valóban vissza kellene lépnie a választástól.

Mitch McConnell, a szenátusi republikánus többség vezetője hétfőn Kentuckyban újságíróknak azt mondta: ő "elhiszi a szexuális vádakról szóló vádakat". Ezt követően adott ki közleményt, amelyben felszólította Roy Moore-t a visszavonulásra. Az alabamai politikus szintén közleményben válaszolt, amelyben leszögezte: McConnellnak kellene félreállnia, mert "kudarcot vallott a konzervatívoknál, ezért le kellene cserélni".

Elemzők szerint republikánus belvitáról van szó. A republikánusok keresztény konzervatív táborát képviselő Moore ugyanis - aki mellett szavazóbázisa a felmérések szerint kitart - nem a Washingtonban tevékenykedő republikánus elit tagja, s a szenátor-jelöltségért folytatott előválasztáson McConnell szenátornak nem ő volt a jelöltje. McConnell azt a Luther Strange-t támogatta, aki az előválasztáson alulmaradt Moore-ral szemben.

McConnell szenátor hétfőn ismét őt javasolta Moore helyére, annak ellenére, hogy az alabamai törvények nem teszik lehetővé a jelöltek "lecserélését" a választások előtti 76-ik naptól kezdve. A pótválasztást december 12-én tartják. Azért kerül sor erre, mert az állam korábbi szenátora, Jeff Sessions igazságügyi miniszter lett a Trump-kormányban.

Közben az amerikai sajtó arról adott hírt, hogy Roy Moore hívei egymás után törik össze Keurig gyártmányú kávéfőző gépeiket. Ennek előzménye: a Fox televízió egyik műsorvezetője, Sean Hannity, a hétvégén kicsinyítette a nők által megfogalmazott vádakat, valamint kifejtette, hogy Roy Moore-t is "megilleti az ártatlanság vélelme", mire a Keurig vállalat Twitter-bejegyzésben bejelentette: kivonja reklámjait a Fox-televízióból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!