Rice és Power is felszólal az AIPAC konferenciáján

Külföld, 2015.02.26

Susan Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Samantha Power ENSZ-nagykövet is felszólal majd az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) elnevezésű szervezet, az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-párti lobbicsoportjának éves konferenciáján - közölte csütörtökön a Fehér Ház.

Az AIPAC vasárnaptól keddig tartó tanácskozásának szónokai között lesz Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, akinek a március 3-ra tervezett kongresszusi felszólalása vihart kavart az amerikai-izraeli kapcsolatokban.

Rice és Power felszólalásában, amelyek időpontját egyelőre nem közölték, várhatóan meg fogja erősíteni az Egyesült Államok Izrael biztonsága melletti elkötelezettségét. Amerikai tisztségviselőktől származó értesülések szerint ugyanakkor a két vezető diplomata síkra fog szállni az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások fontossága mellett is.

Netanjahut John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke a Fehér Házzal, a külügyminisztériummal és a törvényhozás demokrata tagjaival való egyeztetés nélkül hívta meg Washingtonba. A kongresszus féltucatnyi demokrata tagja jelezte, hogy bojkottálni fogja az izraeli kormányfő beszédét, a Fehér Ház pedig a március 17-én megtartandó izraeli választások közelségére hivatkozva közölte, hogy Barack Obama elnök nem fogadja Netanjahut. Az izraeli kormányfő washingtoni látogatása idején Joe Biden alelnök és John Kerry külügyminiszter külföldön lesz.

Netanjahu külön meghívásának és kongresszusi beszédének ügyét az amerikai kormányzat részéről a diplomáciai protokoll megsértésének minősítették. Amerikai tisztségviselők szerint az izraeli kormányfő meg akarja hiúsítani az iráni nukleáris programról megkötendő megállapodást.

Rice két nappal ezelőtt úgy fogalmazott, hogy "romboló" hatással lesz az amerikai-izraeli viszonyra Netanjahunak a kongresszusi republikánusok által egyoldalúan történt meghívása és törvényhozási beszéde. Kerry szerdán arról beszélt, hogy az izraeli kormányfő tévedhet az iráni atomprogram korlátozásáról potenciálisan megköthető megállapodással kapcsolatban, rámutatva, hogy Netanjahu 2003-ban azt jósolta, hogy az általa támogatott iraki háború stabilitást hozhat a Közel-Keletre.

Boehner házelnök csütörtökön kijelentette: nem ért egyet Rice-nak azzal a kijelentésével, hogy a jövő keddi kongresszusi Netanjahu-beszéd "romboló" hatású lenne. Hangsúlyozta, hogy az amerikaiak és a törvényhozás mindkét pártja mindig is kiállt Izrael mellett.

Benjámin Netanjahu március 3-án harmadszor szólalhat majd fel az amerikai kongresszus együttes ülésén. Eddig ez a megtiszteltetés a külföldi vezetők közül egyedül csak Winston Churchillnek adatott meg, aki a második világháború idején, illetve 1951 és 1955 között volt Nagy-Britannia miniszterelnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!