Román-magyar intézményes párbeszédet kért Tőkés László és Izsák Balázs a román vezetőktől

Külföld, 2018.03.27

A többségi nemzet és a romániai magyarok közötti intézményes párbeszéd kereteinek megteremtését kérte a legfőbb román állami közjogi méltóságokhoz intézett levelében Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke - közölte kedden az EMNT sajtóirodája.

A Klaus Iohannis román államfőnek, illetve Calin Popescu Tariceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek címzett levélben arra emlékeztetnek: a romániai magyarok már a rendszerváltáskor kifejezték óhajukat egy román-magyar kerekasztal felállítására és működtetésére, és e párbeszéd "stratégiai partnerséget" alapozna meg a két egymás mellett élő náció között.

Az EMNT és SZNT elnöke szerint az 1989-es romániai forradalom napjaiban egyértelmű bizonyságot nyert az országban élő nemzetiségek közötti szolidaritás, de az eltelt közel három évtizedben "alattomos szándékok és tragikus események" árnyékolták be ezt az együttélést.

"Folyamatos elutasításra talált a romániai magyar nemzeti közösség békés törekvése a jogos, alkotmányos, megígért önrendelkezésre. Az erdélyi románok gyulafehérvári proklamációjának centenáriumi évében erről különösen beszélni kell" - olvasható az EMNT közleményében.

Tőkés László és Izsák Balázs úgy véli: őszinte és alapos intézményes párbeszédre van szükség a többségi románság és a kisebbségi magyarság képviselői között, új alapokra kell helyezni a kapcsolatokat, mind a nemzetközi és regionális fejlemények, mind a belpolitikai realitások fényében, különös tekintettel a Székelyföldön és a Románia más részein élő magyarok szűnni nem akaró autonómiaigényére.

A megszólított román közjogi méltóságokat arra kérik, adjanak esélyt egy személyes találkozóra, amelynek során bemutathatnák az átfogó, rendszerezett román-magyar párbeszédre vonatkozó javaslatukat. Ennek keretében nyílna esély az autonómiáról és a stabilitásról szóló demokratikus dialógusra - teszik hozzá.

Tőkés László és Izsák Balázs húsvéti jókívánságokkal zárták a román államfőnek és a törvényhozás két elnökének küldött levelüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!