Román média: jelentősen csorbult az államfő hatalma, miután az alkotmánybíróság a korrupcióellenes főügyész leváltására kötelezte

Külföld, 2018.05.31

Politikai irányultságuktól függetlenül az elnöki hatalmat csorbító fontos alkotmányjogi fordulatként értékelték a román lapok csütörtökön, hogy előző napi döntésével az alkotmánybíróság Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyész leváltására kötelezte Klaus Iohannis államfőt.

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki vagy menti fel az igazságügyi miniszter előterjesztése és a legfelsőbb bírói tanács (CSM) véleményezése alapján.

A szociálliberális kormánykoalíció által visszaélésekkel vádolt DNA vezetőjének leváltását Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte februárban. Az alkotmánybíróság megállapította: Iohannis alkotmányos konfliktust idézett elő, amikor megtagadta a főügyész elmozdítását, és ki kell adnia a felmentéséről szóló rendeletet.

A szociálliberális kormányhoz közel álló Jurnalul National című lap az "Auf Wiedersehent mondott az alkotmánybíróság Kövesinek" című írásában úgy értékeli: a taláros testület egyértelművé tette, hogy az elnök csak "képviseli az államot" egy ügyészségi vezető leváltásánál, de magát a döntést valójában az igazságügyi miniszter hozza meg. A lap szerint az alkotmánybíróság "megsemmisítő" csapást mért ezzel Iohannisra.

A liberális Adevarul több véleménycikke is foglalkozik a témával, ezek egyike címében úgy értékeli: "Az alkotmánybíróság politikai felügyelet alá helyezte az ügyészeket". A cikkíró szerint ezáltal az alkotmánybíróság is intézményes konfliktusba került a társadalom egészével, a demokrácia helyreállítására pedig az egyetlen megoldás, ha népszavazással döntenek a kérdésben. A cikkíró szerint a taláros testület abban nyújtott segédkezet a kormányon lévő politikusoknak, hogy "zavartalanul lophassanak" tovább, ne zaklassa őket többé a független igazságszolgáltatás.

A román lapok egyetértenek abban, hogy Iohannis ezek után alkotmánysértést követne el, ha nem váltja le Kövesit, erre mindössze néhány hetes haladéka van, miután - indoklással együtt - megjelenik az alkotmánybírósági döntés a közlönyben.

Cristian Tudor Popescu publicista a szociálliberális kormánnyal szemben kritikus Digi 24 hírtelevízióban úgy vélekedett: a korrupcióellenes harc folytatását zászlajára tűző Iohannis ugyanolyan szorult helyzetbe került, mint Mihály király 1945-ben, amikor nem tudott másként szembeszegülni a hatályos törvényeket felrúgó kommunista hatalommal, mint az úgynevezett "királyi sztrájkkal", vagyis a jogszabályok kihirdetésének megtagadásával. Ha Iohannis is azt az utat választja, hogy szembeszegül az alkotmánybíróság döntésével, rá is a tisztségéből való felfüggesztés vár, ahogyan annak idején Mihály királyt is eltávolították az ország éléről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!