Román alkotmánybíróság: a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódhat két volt kormánytag ügyében

Külföld, 2017.11.23

Vizsgálódhat két volt bukaresti kormánytag ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA), miután a román alkotmánybíróság csütörtökön megállapította: nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus a vádhatóság és a kabinet között.

Az ügyészséget Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök jelentette fel. Szerinte a DNA túllépte hatáskörét azáltal, hogy megkérdőjelezte két, 2013-ban elfogadott kormányhatározat törvényességét, és bűnvádi eljárást indított az azóta lemondott Sevil Shhaideh volt miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai alapokért felelős volt tárca nélküli miniszter ellen.

A DNA szerint a két volt kormánytag törvénytelenül játszotta át önkormányzati tulajdonba a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea által gyakran látogatott Belina horgászparadicsomot, amelyet azóta egy, gyaníthatóan a PSD-elnök befolyása alatt álló magáncég bérel.

Az idén februárban az alkotmánybíróság még Tariceanunak adott igazat egy hasonló ügyben. Akkor megállapították, hogy a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, az év elején országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet esetében a DNA túllépte hatáskörét azzal, hogy vizsgálatot indított.

A taláros testület érvelése szerint az akkori rendelettel ellentétben a Belina horgászparadicsomról rendelkező két kormányhatározat nem általános jellegű, hanem egyedi esetet szabályoz, ilyenkor pedig a vádhatóság illetékes vizsgálódni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!