Román Btk-módosítás - A román ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be

Külföld, 2017.02.01

A román ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, miután az sürgősségi rendelettel módosította a román büntető törvénykönyvet és a perrendtartást - közölte szerdán Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője.

A liberálisok ideiglenes elnöke bejelentette, hogy pártja a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) együtt véglegesítette az indítvány szövegét, amelyet még szerdán benyújtanak a parlamentben. Turcan szerint a beterjesztéshez összegyűlt a szükséges számú törvényhozói támogató aláírás.

Közölte, hog a Traian Basescu volt román elnök által alapított ellenzéki Népi Mozgalom Párttal (PMP) is tárgyaltak, és ők is támogatják az ellenzéki bizalmatlansági indítványt.

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) a szintén liberális ALDE-val együtt kormányoz, s a kabinetet a parlamentben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek frakciója is támogatja.

Az ellenzék azt rója fel a kormánynak, hogy a büntető törvénykönyvben a hivatali visszaélésre, a hanyag kezelésre, az érdekellentétre és a bűnpártolásra vonatkozó cikkelyek enyhítésével "törvényerőre akarja emelni a lopást Romániában".

Ezzel szemben Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök, az ALDE társelnöke emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság korábban megállapította: a román Btk.-ban a hivatali visszaélés fogalma túl általánosan van szabályozva, ami visszaélésekre ad lehetőséget az ügyészek részéről. Mint mondta, a korrupcióellenes ügyészség aktáinak több mint 70 százaléka a hivatali visszaélés vádjával indult.

Az RMDSZ szerdai állásfoglalásában közölte, nem ért egyet a kormány döntésével, ugyanis a Btk.-t és a perrendtartást a parlamentnek kellene módosítania alapos vita után.

A három ellenzéki pártnak még 65 törvényhozót kellene meggyőznie a kormányoldalról ahhoz, hogy összegyűljön az elegendő szavazat a bizalmatlansági indítvány elfogadásához és a kormány megbuktatásához. A december 11-i parlamenti választást jelentős előnnyel, 45 százalékkal nyerte meg a PSD.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!