Román Btk-módosítás - A román hírszerzés figyelmeztetett rá, hogy meg akarják zavarni a bukaresti tüntetést

Külföld, 2017.02.02

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) előre figyelmeztette a belügyminisztérium közrendvédelmi illetékeseit arról, hogy incidensekkel meg akarják zavarni a szerdai bukaresti tüntetést - közölte csütörtökön a szolgálat, cáfolva Carmen Dan belügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint nem voltak erről előzetes információk.

A SRI közleménye megerősíti a helyszíni tudósítók által tapasztaltakat, hogy a kormányellenes demonstráción futballhuligánok szervezett csoportja provokált összetűzést.

"A SRI-nek feladata azoknak az információknak a megszerzése, amelyek lehetővé teszik a szélsőséges megnyilvánulások megelőzését és visszaszorítását. A SRI-t nem érte meglepetés. A szolgálatnak nincs hatásköre az ultrákkal kapcsolatban, de ha a közrend védelmét biztosító szervek számára hasznos információkat szerez, ezeket azonnal továbbítja az illetékeseknek, amint történt az február elsején is, a fővárosi tüntetés alkalmával" - olvasható a szolgálat közleményében.

Szerdán késő este incidensek zavarták meg a délután óta békésen zajló bukaresti kormányellenes demonstrációt. A kormány épülete előtti téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül egy kisebb csoport petárdákkal, üvegekkel, kövekkel és jégdarabokkal dobálta meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük és erőt alkalmazva kiszorította a randalírozókat a térről.

A tér másik felén a tüntetők az "erőszak nélkül" jelmondat skandálásával próbálták helyreállítani a demonstráció addigi békés jellegét - sikertelenül. A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás miatt a tömeg elmenekült a térről.

Az incidens nyomán két csendőr és három tüntető került könnyebb sérülésekkel kórházba. A csendőrség húsz erőszakosan fellépő tüntetőt vett őrizetbe, tíz Molotov-koktélt és két kést foglalt le náluk.

A Romania Libera című jobboldali lap szerint a Negoita-testvérek (a Dinamo futball-klub szponzora és a főváros harmadik kerületének polgármestere) gyűjtötték össze és szállították buszokkal a tüntetés helyszínére a focicsapat szurkolótáborának petárdákkal felfegyverkezett kemény magját. A lap értesülését a klubtulajdonos volt feleségének Facebook-bejegyzésére alapozta, hozzátéve, hogy a Negoita-testvérek tagjai a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD), mindketten haszonélvezői annak a Btk-módosításnak, amely ellen országszerte tüntetéssorozat kezdődött Romániában.

Robert Negoita harmadik kerületi polgármester tagadta, hogy köze lett volna a tüntetés megzavarásához és a bűnösök felelősségre vonását követelte.

Carmen Dan belügymniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a SRI nem figyelmeztette a tárcát arról, hogy provokációkra lehet számítani a tüntetésen, mindössze telefonos üzeneteket küldött egy államtitkárnak és a rendőrség parancsnokának, amelyben általánosságban írt arról, hogy ultrák vegyülhetnek a tömegbe.

A kormány székházától másfél kilométernyire lévő Dinamo-klubban tartott Steaua-Dinamo kézilabda-meccs közönségének egy része a meccs után "nem szervezetten, hanem egyénileg" érkezett a kormány épülete elé, és - mivel korábban nem viselkedtek agressziven - lehetetlen volt megakadályozni megjelenésüket a tüntetésen - magyarázta a román belülgyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!