Román Btk.-módosítás - Alapjogokért Központ: jogállamban nem módosíthat törvényt egy rendelet

Külföld, 2017.02.03

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint jogállamban nem fordulhat elő olyan döntés, amely miatt Romániában most százezrek tüntetnek az utcákon.

Törcsi Péter az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában azt mondta, hogy a módosítás több sebből vérzik. A legnagyobb baj, hogy a kormány eljárási hibát követett el: alacsonyabb szintű jogszabállyal, sürgősségi kormányrendelettel módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.) és a perrendtartásról szóló szabályokat. Vagyis alacsonyabb szintű jogszabállyal módosítottak egy magasabb szintűt. Magyarországon - fogalmazott - ha az emberek emiatt nem mennének is az utcára, az alkotmányosság próbáját biztosan nem állná ki egy ilyen döntés.

A másik gond a módosítás tartalma, ugyanis gazdasági és hivatali bűncselekmények büntetéseit enyhítették, például a hivatali visszaélését, miközben kétezer ilyen eljárás folyik - hívta fel a figyelmet. A román kormány arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság korábban negyven ponton is alkotmányellenesnek találta a Btk.-t.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!