Román Btk.-módosítás - Iohannis: adottak a feltételek a helyzet normalizálására

Külföld, 2017.02.23

A büntetőjogot módosító, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet parlamenti elvetése nyomán adottak a feltételek a helyzet normalizálásra - értékelte Klaus Iohannis államfő csütörtökön, miután az elnöki palotában letette a hivatali esküt a Grindeanu-kormány négy új minisztere.

A nagyszabású tüntetések hatására lemondatott igazságügyi miniszter helyét Tudorel Toader volt alkotmánybíró vette át, a kereskedelmi és vállalkozásfejlesztési tárca élére Alexandru Petrescu eddigi gazdasági miniszter került. Utóbbi megüresedő helyére a minisztérium korábbi vezetője, Mihai Tudose tért vissza, az európai alapok tárca nélküli minisztere pedig Rovana Plumb lett.

Az eskütételi ünnepség alkalmával Iohannis kifejtette: rendkívüli körülmények vezettek ahhoz, hogy "ilyen hamar" - nem egészen két hónappal az új kormány beiktatása után - máris sor kerüljön az első kormányátalakításra, de tudomásul veszi, hogy a kormányfő csapatának erősítése érdekében tartotta szükségesnek a személycseréket.

Megállapította: a parlament elvetette a - tüntetéseket kiváltó - 13-as sorszámú sürgősségi kormányrendeletet, illetve megerősítette az azt hatályon kívül helyező 14-es rendeletet. Bejelentette: pénteken kihirdeti a két jogszabályt, így minden feltétel adott lesz a helyzet normalizálására.

Iohannis utalt a parlamenthez intézett február 7-i beszédére, amikor a kormánytöbbség válságkezelő mozgásteréről szólván azt állította: "a vitatott rendelet hatálytalanítása és egy miniszter kínkeserves leváltása kevés, előrehozott választások kiírása pedig túl sok". Az elnök most úgy vélekedett: a kabinet immár visszatérhet a "normális, pozitív munkához", hiszen az ország azt várja, hogy hatékonyan kormányozzon, az ország érdekében.

A jobboldali államfő először tett ütött meg békülékeny hangot a szociálliberális kormánytöbbséggel szemben azóta, hogy Romániában tüntetéssorozat kezdődött a büntetőjog korrupcióellenes szigorának enyhítése ellen.

Az elnök nem intézett közvetlen felhívást a tüntetőkhöz, akik - szerényebb létszámban - továbbra is naponta a kormány székháza előtt követelik a Grindeanu-kabinet lemondását, csütörtöki megszólalásával azonban értésükre adta, hogy a maga részéről értelmetlennek tekinti a tiltakozás folytatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!