Román Btk.-módosítás - Második napja vonultak utcára a román kormány mellett tüntetők

Külföld, 2017.02.06

Második napja vonultak utcára a román kormány mellett tüntetők, akik az elnöki hivatal előtt követelik Klaus Iohannis román elnök lemondását.

A kormány mellett tüntetők azt szeretnék, hogy a szociálliberális kormány maradjon hivatalban. Közben a kormány épülete előtti téren hetedik napja kezdtek gyülekezni a kabinet leváltását követelők is.

Az elnöki hivatal előtt tiltakozó kormánypárti tüntetők először vasárnap vonultak utcára. Számukat mintegy ezerre becsülte akkor a média. Hétfőn már a koradélutáni órákban elkezdett gyülekezni a többnyire nyugdíjasokból álló csoport. Számuk elérte a félezret a késődélutáni órákban. A román elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palota előtt egyebek mellett olyan feliratokat emeltek magasba, hogy "Az államcsíny a Cotroceniben kezdődik", "El a kezekkel Románia kormányáról".

A román kabinet fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői többször elhatárolódtak a tüntetőktől, közölték, nem ők szervezték az utcai megmozdulást. Ugyanakkor Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök korábban úgy nyilatkozott, egyre nehezebb kordában tartania a párton belüli indulatokat és megakadályozni a párt szervezeteit, hogy országszerte tüntetéseket szervezzenek. Dragnea többször nyugalomra intette az ellenzéki pártokat és az államfőt, arra kérte őket, ne gerjesszék tovább az utcai megmozdulásokat, mert a feszült társadalmi helyzet fokozása árt az országnak.

Sorin Grindeanu román miniszterelnök hétfőn délután megállapította: vasárnap óta két tüntető tábor kezd körvonalazódni, és mindenkit nyugalomra intett, mert - mint mondta - Romániának stabilitásra van szüksége. Hozzátette: a kabinetet csak a parlament válthatja le, ha megvonja tőle a bizalmat. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, amiről a bukaresti törvényhozás szerdán délután fog szavazni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!