Román centenárium - Az ország kulturális sokszínűségét népszerűsítő kampányt indít a bukaresti kisebbségvédelmi hivatal

Külföld, 2018.03.05

Az ország kulturális sokszínűségét népszerűsítő kampányt indít M2018 címmel a bukaresti kormány kisebbségvédelmi intézménye, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) Románia centenáriuma alkalmából.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a DRI online felületein ismerteti a Romániában élő húsz nemzeti kisebbséget képviselő szervezetektől összegyűjtött érdekességeket, hogy a szélesebb nyilvánossággal is megismertesse, mivel járult hozzá egy-egy kisebbségi közösség Románia multikulturális gazdagságához az elmúlt száz évben.

A kampány során közösségenként öt-öt olyan személyiséget mutatnak be, akik tevékenységük révén jelentősen hozzájárultak Románia fejlődéséhez.

"Olyan kifejezéseket is összegyűjtöttünk, amelyek a kisebbségi nyelvekből kerültek be a román nyelvbe, élő nyelvi bizonyítékai a kisebbség is többség közötti kulturális cserének. A kampány keretében olyan kortárs személyiségekkel is megismerkedhetünk, akik kiérdemlik a 'sokszínűség nagykövetei' címet, mivel az utóbbi húsz évben sokat tettek a kultúraközi párbeszédért és a kulturális, etnikai sokszínűség népszerűsítéséért" - olvasható a DRI közleményében.

A romániai kisebbségeket népszerűsítő kampányt a DRI Facebook-oldalán is nyomon követhetik az érdeklődők.

A románság idén ünnepli Nagy-Románia létrejöttének centenáriumát, annak az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlésnek a századik évfordulóját, amely a nyilatkozatában kimondta Erdély és a Román Királyság egyesülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!