Román diszkriminációellenes tanács: a miniszterelnök autistákat érintő nyilatkozata nem jelent hátrányos megkülönböztetést

Külföld, 2018.02.26

A román diszkriminációellenes tanács hétfői döntése értelmében Viorica Dancila román miniszterelnök nem részesítette hátrányos megkülönböztetésben az autistákat azzal, hogy ellenzéki politikusokat hasonlított az ebben a betegségben szenvedő személyekhez.

Dancila február közepén egy televíziós műsorban bírálta a kormánykoalíció ellenfeleit, akik szerinte szándékosan félretájékoztatják az Európai Uniót az igazságszolgáltatási reformokkal kapcsolatban. "Ezek az emberek ismerik a valóságot, de nem hajlandók látni, elfogadni azt. Ezek az emberek autisták, akik nem látják, és nem hallják azt, ami minden jóhiszemű ember számára látható" - jelentette ki a kormányfő.

A tanács döntése szerint a miniszterelnök kijelentése nem lépi túl a szólásszabadság határát, ugyanis a politikusokra vonatkozott, a kormányfőnek nem állt szándékában megsérteni az autistákat. A testület a műsorvezetőt sem marasztalta el, aki nem szólt közbe. A tanács 7-1 arányban hozta meg a döntést. Az egyedüli, aki a döntés ellen szavazott, Asztalos Csaba volt, a diszkriminációellenes tanács elnöke.

Asztalos az MTI-nek elmondta: nem büszke az általa vezetett intézmény döntésére, mert figyelembe kellett volna venni, hogy a miniszterelnök magas rangú személy, akinek nagyon oda kell figyelnie, amikor a nyilvánosság előtt véleményt mond. A tanács elnöke szerint Dancila az autista jelzőt pejoratív módon használta, és negatívan érintette ezen személyek emberi méltóságát. "Az ilyen döntések aláássák a tanács hitelességét, negatívan érintik függetlenségét" - mondta Asztalos Csaba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!