Román igazságügyi miniszter: "nem időszerű" az ügyészségi vezetők leváltása

Külföld, 2017.03.29

Nem kezdeményezi az ügyészségi vezetők leváltását Tudorel Toader román igazságügyi miniszter, annak ellenére, hogy szerdán közzétett értékelő jelentése szerint a vádhatóság vezetői megsértették a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos követelményét.

Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész és Augustin Lazar legfőbb ügyész leváltását a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség több vezető politikusa sürgette, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) túllépte hatáskörét, amikor február elején vizsgálatot indított a büntető törvénykönyvet sürgősségi eljárással módosító kormánytagok ellen.

A miniszter szerint "nem időszerű" az ügyészségi vezetők elmozdítása, miközben a korrupcióellenes harcot bátorító Európai Bizottság továbbra is megfigyelés alatt tartja a román igazságszolgáltatást.

A tárcavezető két hete, a DNA-t elmarasztaló alkotmánybírósági döntés után jelentette be, hogy "kiértékeli" Toader és Kövesi tevékenységét, megjegyezve: nem tartja kizártnak, hogy az ügyészségi vezetők önként távoznak posztjukról. Miután mindketten egyértelművé tették, hogy nem áll szándékukban lemondani, az igazságügyi miniszter által ígért értékelő jelentésnek azt volt a tétje, hogy hadat üzen-e a bukaresti kormánytöbbség az ügyészségi vezetők mellett kiálló jobbközép irányultságú Klaus Iohannis államfőnek, szembeszegül-e az Európai Unió és az Egyesült Államok egyértelmű elvárásával.

Toader szerdai sajtóértekezletén csaknem háromnegyed órán keresztül ecsetelte, milyen súlyos alkotmánysértést, hatásköri túllépést követett el a vádhatóság, de aztán arra a következtetésre jutott: maga az alkotmánybírósági döntés a garancia arra, hogy ilyesmi a jövőben nem történhet meg, és az "adott körülmények között" nincs szükség egyéb intézkedésre. A miniszter azt is bejelentette, hogy folyamatosan figyelni fogja az ügyészség munkáját. Hozzátette azonban: ez nem jelenti azt, hogy beavatkozna a vádhatóság által vizsgált konkrét ügyekbe.

Romániában a legfőbb ügyészség, illetve a szervezetileg hozzá tartozó, de nagyfokú autonómiát élvező DNA vezetőit az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki, így leváltásukat is legfeljebb kezdeményezheti a tárcavezető, elmozdításukhoz az államfő hozzájárulására is szükség van.

Utolsó januári ülésén a román kormány sürgősségi rendelettel enyhített a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán, majd a százezreket megmozgató országos tiltakozás hatására hatálytalanította az intézkedést. A DNA több minisztert beidézve büntetőjogi vizsgálatot indított annak kiderítésére, vajon valóban egyes korrupt politikusok "tisztára mosása" érdekében akarta-e módosítani a kormány a büntetőjogot, az alkotmánybíróság azonban megállapította: ezzel túllépte hatáskörét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!