Román kormányválság - Bizalmatlansági indítvánnyal próbálják eltávolítani a kormányfőt

Külföld, 2017.06.15

Bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a román parlamentben Sorin Grindeanu miniszterelnök ellen, aki megtagadta, hogy lemondjon tisztségéről - erről a bukaresti kormányt eddig támogató PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíció vezető testületei döntöttek csütörtökön.

A szociálliberális parlamenti többség hétfőn terjeszti be a bizalmatlansági indítványt - közölte Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE elnöke. Hozzátette: a parlamenti voksoláson lezárják a politikai válságot. A kormány leváltásához 233 voksra van szükség a kétkamarás román parlament együttes ülésén. A PSD-ALDE koalíciónak 247 törvényhozója van.

Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a miniszterelnök azonban bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén azt is egyhangúlag megszavazták, hogy Grindeanut megfosztják párttagságától - közölte Liviu Dragnea pártelnök. Így a PSD-ALDE koalíció elkerüli azt, hogy "saját kormánya" ellen terjesszen be bizalmatlansági indítványt. A PSD ülésén médiaértesülések szerint a "kormánypalotában kísértő volt kollégaként" emlegették Grindeanut, arra utalva, hogy kormánya valamennyi minisztere benyújtotta lemondását.

Grindeanunak törvényesen 15 nap áll rendelkezésére, hogy továbbítsa a lemondásokat az államfőnek. Amíg az államfő azokat nem veszi tudomásul, és nem bocsátja ki a felmentésükről szóló rendeletet, a tárcavezetők hivatalosan tisztségben maradnak.

Román hírforrások arról számoltak be csütörtökön, hogy - a PSD jelenlegi vezetőjével nyílt konfliktusban lévő - Victor Ponta volt kormányfő kormányfőtitkári tisztséget vállalna az elnéptelenedett Grindeanu-kormányban.

Grindeanu csütörtökön Facebook-üzenetben szólította meg azokat, akik "valóban hisznek a PSD-ben". Azt állította: két évtizede tagja a pártnak, és nem ragaszkodik a kormányfői tisztséghez, de úgy véli, a pártvezetés döntésével minden hatalmat politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Iohannis elnök kezébe ad. Grindeanu szerint ő azt akarja elérni, hogy a PSD kormányon maradjon, az államfő ismét szociáldemokrata jelöltnek adjon kormányalakítási megbízást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!