Román kormányválság - Grindeanu "párbeszéd-képtelenségével" indokolta a miniszterek lemondását a távozó belügyminiszter

Külföld, 2017.06.16

Sorin Grindeanu román kormányfő állítólagos párbeszéd-képtelenségével, problémamegoldó képességének állítólagos hiányával indokolta pénteki sajtóértekezletén a miniszterek lemondását Carmen Dan távozó belügyminiszter, akit a kormányfői tisztség egyik lehetséges várományosának tart a román sajtó.

Dan az első volt a szociálliberális kormány tagjai közül, aki iktatta lemondását csütörtökön a kormány főtitkárságán, miután a koalíciós pártok vezetősége a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megvonta a bizalmat a Grindeanu-kormánytól, és kiderült, hogy a - bűnbak szerepet elutasító - miniszterelnök nem hajlandó lemondani. A román sajtó szerint a kormány valamennyi minisztere lemondott Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével, aki megüzente, hogy csak Grindeanu kérésére mond le.

A távozó belügyminiszter arról biztosította a közvéleményt, hogy hatásköreit nagyrészt átruházta helyetteseire, de felmentéséig maga is ellátja feladatát, és a tárca tevékenységében a politikai válság nem okoz fennakadást.

A Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök egyik bizalmasaként ismert tárcavezető ugyanakkor éles támadást intézett - "a magát a kormányfői székhez láncoló" - Grindeanu ellen, akit csapatmunkára, párbeszédre, vezetői feladatok ellátására képtelen emberként jellemzett. Saját tapasztalataira hivatkozva ezt azzal példázta, hogy hiába kért többletforrásokat a kormány tartalékalapjából a migrációval kapcsolatos gondok kezelésére, ezt végül saját hatáskörben kellett megoldania.

Dan cáfolta, hogy Grindeanu kész kormánylistát kapott volna Dragneától, szerinte senki sem akadályozta meg abban, hogy beleszóljon a kabinet összetételébe. Szerinte a miniszterek szolidaritási akcióként mondtak le testületileg, hogy jelezzék: változásra van szükség. Dan elhárította azt az újságírói kérdést, hogy vállalná-e a kormányfőjelöltséget, azt mondta, hogy a pártvezetés várhatóan több lehetséges jelölt közül fogja kiválasztani, kit javasol a miniszterelnöki posztra.

A PSD decemberi választási győzelme után Dragnea felhatalmazást kért és kapott a pártvezetéstől arra, hogy saját belátása szerint javasoljon kormányfőjelöltet az államfővel folytatott konzultációkon. Grindeanu a második jelöltje volt, miután - az azóta kormányfőhelyettesként ténykedő - első jelöltjét, a muzulmán Sevil Shhaidehet szíriai férjével kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva az államfő elutasította.

Carmen Dan jogtanácsosként dolgozott a kétezres években a dél-romániai Teleorman megye önkormányzatában, amikor Dragnea volt a megyei tanács elnöke. 2014-től 2016-ig Teleorman megye prefektusa (kormánymegbízottja) volt, 2016-ban szenátori mandátumot szerzett, idén januárban pedig belügyminiszteri kinevezést kapott.

A szociálliberális koalíció szerdán készül bizalmatlansági indítványt megszavazni a parlamentben saját volt kormánya ellen, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!