Románia - A kisebbik koalíciós párt Klaus Iohannis elnök esetleges felfüggesztésének kockázataira figyelmeztetett

Külföld, 2018.08.22

A román szociáldemokratákkal kormányzó Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szerint alaposan elemezni kell, hogy Klaus Iohannis államelnöknek a tisztségéből való felfüggesztése hasznos-e, ugyanis szerintük egy ilyen lépés komoly fennakadásokat okozhat az állam működésében.

A Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök által vezetett kisebbik kormánypárt azt követően fejtette ki álláspontját, hogy Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy interjúban kijelentette: továbbra is támogatja Iohannis felfüggesztését. A szociáldemokrata pártelnök most azt követően jelezte, hogy fenntartja korábbi javaslatát, miután megvádolta Iohannist a kormányellenes tüntetések támogatásával.

Az ALDE egy szerdai közleményben kifejtette: Iohannis esetleges felfüggesztésének döntését maximális felelősséggel kell meghozni, alaposan elemezni kell kockázatait. Úgy vélték, hogy a felfüggesztési eljárás elindításának kiszámíthatatlan következményei lehetnek az élesen megosztott román társadalomban.

"Csak abban az esetben kell felfüggeszteni Iohannist, ha meg vagyunk győződve arról, hogy ez nem fog fennakadásokat okozni az állam működésében" - olvasható az ALDE közleményében. Szerintük azért indokolt az elővigyázatosság, mert Románia a jövő év első felében az EU soros elnökségét tölti be.

Klaus Iohannis és a PSD viszonya már jó ideje megromlott, Iohannis többször lemondásra szólította fel Viorica Dancila miniszterelnököt és azzal vádolta meg a PSD-t, hogy felelőtlenül, rosszul kormányoz. Dragnea szerint ugyanakkor az elnök mindent elkövet, hogy akadályozza a kormány munkáját.

Tariceanu már korábban jelezte, hogy nem ért egyet Iohannis felfüggesztésével. A parlamenti erőviszonyok miatt egy ilyen politikai terv kivitelezésében a PSD rá van utalva kisebbik koalíciós partnerére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!